ACO 3486 resizeSve je spremno za 27. SuisseGas Beogradski maraton
 
Više od 3.600 maratonaca i polumaratonaca startovaće sutra u 10h na 27. SuisseGas Beogradskom maratonu, a deset minuta kasnije sa Platoa pred Domom Narodne skupštine krenuće i više desetina hiljada učesnika „Coca-Cola trke zadovoljstva“ na 5 km, koje su sa konferencije za medije pozvali Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, Predrag Peruničić, državni sekretar za sport, Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije, Snežana Radočaj, direktorka „Hemofarm fondacije“, naša najbolja maratonka Olivera Jevtić, Aleksandar Đorđević, predsednik Beogradskog maratona i, naravno, svetski rekorder na 400 m s preponama Amerikanac Kevin Jang, promotor ovogodišnjeg maratona.
– Srećan sam što sam dobio mogućnost da dođem u Beograd na 27. SuisseGas Beogradski maraton, jer živim daleko odavde. Ovo je sjajna manifestacija koja omogućava učešće takmičarima svih uzrasta, od najmlađih do najstarijih. Pozivam ih da uzmu učešće, a ja sam na Javnom času atletike video da ovde ima dosta talentovane dece, koju ako nastave sa radom čeka lepa atletska budućnost, posebno u trčanju preko prepona – rekao je Jang, svetski rekorder od 1992. godine.
Novi gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozvao je sugrađane da mu se pridruže u Trci zadovoljstva na 5 km:
– I ja ču trčati na 5 km, a naš cilj je da ove godine Beogradski maraton zadrži epitet najmasovnijeg sportskog događaja u Beogradu i Srbiji, a da već iduće godine bude još bolji i da svake godine iz našeg glavnog grada šaljemo sve lepšu sliku u svet, da ga pokažemo u najlepšem svetlu i opravdamo ugled metropole svetskog sporta koji odavno ima – rekao je Siniša Mali zahvaljujući svima koji su dali doprinos ovogodišnjem SuisseGas Beogradskom maratonu.
Predrag Peruničić je istakao da saradnja Ministarstva omladine i sporta i Beogradskog maratona traje već godinama:
– Beogradski maraton ima dugu tradiciju koja zaslužuje da je negujemo i zato pozivam Beograđane da, ako ne mogu da pretrče polumaraton ili maraton, izađu sa decom, rođacima i prijateljima da potrče u Coca Cola Trci zadovoljstva i da osete snagu sporta.
Veselin Jevrosimović zahvalio je Skupštini grada i Ministarstvu omladine i sporta što podržavaju Beogradski maraton i dodao:
– Čestitam Saši Đorđeviću i Dejanu Nikoliću na organizaciji najmnogoljudnije sportske manifestacije u našoj zemlji i oni u tome imaju punu podršku Atletskog saveza Srbije. Takođe našim reprezentativcima želim da ostvare dobre rezultate i plasmane, posebno u maratonu za Prvenstvo Balkana i polumaratonu za Prvenstvo Srbije.
Snežana Radočaj je pozvala porodice da se uoči starta Trke zadovoljstva okupe oko štanda Hemofarm Fondacije i pridruže porodičnom trčanju:
– Hemofarm Fondacija podržala je organizaciju 27. Beogradskog maratona sa ciljem da podstakne porodice da zajedno provedu kvalitetno vreme baveći se sportom, ali i da promoviše ideju tradicionalnih porodičnih vrednosti, pozitivnog roditeljstva i porodice koja zajedno brine o svom zdravlju.
„Trčimo porodično“ je poziv za sve roditelje da, zajedno sa svojom decom i drugim članovima porodice, učestvuju na najvećem sportskom događaju u zemlji i istrče ili zajedno prošetaju pet kilometara u okviru Trke zadovoljstva.
Pozivajući porodice da učestvuju zajedno u Trci zadovoljstva u okviru Beogradskog maratona, Hemofarm Fondacija želi da ukaže na značaj pozitivnih vrednosti i kvalitetnog roditeljstva koje predstavljaju osnovu stabilnog i zdravog društva.
Aleksandar Saša Đorđević je istakao da je izuzetno zadovoljan saradnjom sa ljudima koji vode Grad Beograd i Ministarstvo omladine i sporta Srbije:
– Zajedno sa Gradom i Ministarstvom preuzeli smo odgovornost za sliku koja sve lepše i bolje predstavlja Beograd i Beograđane i uz pomoć sponzora i saradnju sa Atletskim Savezom Srbije uveren sam da će tako biti i sutra na 27. SuisseGas Beogradskom maratonu.
Na svakom takmičenju pa i na maratonu važni su rezultati, takmičarima je važna pobeda a među više od 3.600 učesnika maratona i polumaratona ima dosta velikih imena maratonskog trčanja.
Sedmostruka pobednica polumaratona i dvostruka šampionka u maratonu na Beogradskom maratonu Olivera Jevtić trčaće polumaraton – za ukupno desetu pobedu.
– Srećemo se na Beogradskom maratonu već više od 20 godina a da bih danas došla pred vas pretrčala sam oko 250.000 kilometara. To nije lapsus. Beogradski maraton je bio uvek uz mene, ja sam mu to vraćala i zajedno smo prebrodili i one najteže godine. Prošle godine sam pobedila u maratonu, a ove odlučila sam se za polumaraton jer želim da se ove godine potvrdim na stazi – prvo na Evropskom kupu na 10.000 m u Skoplju, a zatim i na Evropskom prvenstvu u Cirihu koji će mi biti kruna sezone – rekla je rekorderka polumaratonske staze u Beogradu.
Polumaraton je i Prvenstvo Srbije i za njega je prijavljeno 45 atletičara i 11 atletičarki, a za Prvenstvo Balkana u maratonu 10 muškaraca i 4 žene, ali na stazi od 42.195 m glavnu reč vodiće najverovatnije trkači iz Kenije i Etiopije.
Kao najveći favorit izdvaja se Kenijac Edwin Kangogo Kimaiyo, koji kaže:
– Spreman sam za sutrašnju trku u kojoj ću napasti rekord staze od 2:10,54.
Rekord beogradske staze postavio je Japhet Kosgei 2006. godine, a 28-godišnji Edwin Kangogo Kimaiyo je već trčao brže od njega – 2:09,50 u Berlinu 2011. i zauzeo treće mesto u trci u kojoj je njegov zemljak Patrick Makau Musyoki postavio svetski rekord sa 2:03,38.
Njegovi najveći rivali mogli bi da budu Etiopljanin Tekeste Nakatibeb Nurelign, čiji je lični rekord 2:10,17 iz Rima 2011. kada je zauzeo četvrto mesto, i Saoei Kimeli Paul koji u Beograd dolazi sa 2:09,54 iz Los Anđelesa 2010.
Njih trojica moraće da vode računa i o Edwinu Kiplagatu Kiptumu, koji brani titulu pobednika postignutu prošle godine po jako lošim vremenskim uslovima koji su se odrazili i na rezultat.
U ženskom maratonu titula je upražnjena jer je Olivera Jevtić, vicešampionka Evrope iz Geteborga 2006. odlučila da ove godine startuje u polumaratonu, pa će duel za trofej „Fred Lebow“, koji se dodeljuje pobednicima, najverovatnije voditi Etiopljanka Yenalem Ayano, četvrta u Barseloni 2010. sa 2:34,11 (PB) i Kenijka Selina Chelimo, koja je u Košicama 2008. postavila lični rekord sa 2:34,22. Svoju šansu tražiće i domaća maratonka Ana Subotić (lični rekord 2:36,14, Roterdam 2012), dvostruka pobednica Maratona u Podgorici i u Zagrebu i trostruka pobednica beogradskog polumaratona.
Povezana vest:  Titule prvaka Srbije Saši Stoliću i Lidiji Mikloš