Sebastian Coe head and shoulders in front of London 2012 logo

Kou: Optužbe za doping su objava rata atletici

Kandidat za predsednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastijan Kou ocenio je da su najnovije optužbe za doping u atletici svojevrsna objava rata tom sportu.
Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), Kou je naglasio da je došlo vrame da se odbrani čast „kraljice sporta“.
Britanski „Sandej tajms“ objavio je u nedelju da su sumnjivi uzorci nekoliko stotina atletičara, dok je nemačka ARD televizija ponovo optužila rusku i kenijsku atletiku za sistematski doping.
-To je objava rata našem sportu – rekao je Kou, dodajući da u istoriji atletike i antidoping kontrole nema osnova za ovakav napad na taj sport.
Izveštaj britanskih i nemačkih medija navode da je bilo više od 800 sumnjivih testova u periodu od 2001. do 2012. – kao i da je sumnjiva trećina svih osvajača medalja u disciplinama izdržljivosti na poslednjim Olimpijskim igrama i šampionatu sveta.
Kako se navodi, 146 medalja, ukljucujući 55 zlatnih, u disciplinama od 800 metara do maratona na OI i SP osvojili su atletičari koji su imali sumnjive rezultate na antdoping testovima.
Kou je zajedno sa legendarnim ukrajinskim skakačem s motkom Sergejom Bubkom kandidat da na izborima 19. avgusta na mestu predsednika IAAF zameni sadašnjeg čelnika te organizacije Lamina Dijaka.

Povezana vest:  Igor Šarčević juri vizu za London