ivana spanovic medalja portland

Srpkinja vicešampionka sveta, tandem Španović – Obradović nastavlja da čini čuda

Ivana Španović je nestvarnim skokom od 7,07 metara postala vicešampionka sveta večeras u areni u Portlandu. Još jedna medalja u nizu je osvojena, najsjajnija do sada, i ovo je do sada zasigurno najveći uspeh srpske atletike.
Borba do samog kraja…
Skok udalj je bio jedna od najuzbudljivijih disciplina na večerašnjem programu. Pravu dramu najavila je niko drugi nego naša Ivana i to njenim prvim skokom i novim nacionalnim rekordom u dvorani od 7,00m. Ivana izbija na prvo mesto, a sedam metara je bio i najbolji rezultat u svetu ove sezone tog trenutka. Odmah iza srpkinje na zaletište je izašla olimpijska šampionka Britni Ris koja je zabeležila odličnih 6,97m. Međutim, petostruka svetska prvakinja napala je našu Ivanu u petoj seriji kada je skočila identično kao i Španovićeva ravno sedam metara. Tada je Ivana pala na drugu poziciju, ali već u narednom skoku srpska reprezentativka je na najbolji mogući način odgovorila Amerikanki, Ivana skače najbolji rezultat u karijeri i postaje deveta atletičarka svih vremena sa fantastičnih 7,07 metara ostvarenih u dvorani. „Rat je objavljen“. Srpski tim nije mogao da sakrije radost i oduševljenje, trener Obradović verovao je do kraja da njegova pulenka ovoga puta definitivo osvaja najsjajnije odličje. Šesta serija je počela, a po novim pravilima na zaletištu se nalaze četiri najbolje takmičarke. Sva pažnja usmerena je na Amerikanku, uz ogromnu podršku publike, Britni Ris skače njen drugi najbolji rezultat u karijeri 7,22m i ponovo preuzima prvu poziciju. Takmičenje završava naša kraljica kraljice sportova, i u poslednjoj seriji beleži 6,76 metara, srebrna medalja je osvojena, inače šesta u kontinuitetu sa najvećih takmičenja.
Ivanini rezultati po serijama skokova: 7.00, 6.88, X, X, 7.07, 6.76.
Treće mesto osvojila je Britanka Loren Ugen sa novim nacionalnim rekordom 6,93m
Iako je zlatnu medalju izgubila u šestoj seriji, Ivana nije skidala osmeh sa lica, zadovoljna je bila ostvarenim na ovom takmičenju, a na konferenciji za medije je istakla: -Zaista sam uživala večeras na takmičenju. Nisam imala veliki pritisak, a borba nije prestajala od samog početka. Atmosfera je bila sjajna, zbog novog formata takmičenje je zaista trajalo dugo, ali ništa mi nije smetalo da u svakom skoku dam sve od sebe. Rezultat je sjajan, još jedna medalja i to je ono što mi je najvažnije, kontinuitet i konstantan napredak. Drago mi je što se Ris vratila, jer da ona nije ovako sjajno skakala večeras možda ni ja ne bih pružila svoj maksimum. Zaista je poštujem i radujem se našem novom susretu i takmičenjima na otvorenom.
Ovoga puta gorak ukus imao je trener Obradović: – Nakon tri bronzane medalje koje su došle sa svetskih prvenstava, ovog puta smo očekivali sjajniju medalju i to smo do poslednje serije i imali, i tome smo se i nadali, ali eto nažalost osvojena je srebrna. Ostvaren je fantastičan rezultat, Ivana je odlično skakala, ali za mene lično ostaje veliki žal što ovoga puta nije osvojeno zlato. To je bol i lepota sporta. Što se tiče samog takmičenja, publika je mogla da vidi da se Ivana borila do poslednje serije, do poslednjeg atoma snage. Još jednom je pokazala da tamo gde je najvažnije ona ruši sve svoje rekorde i postavlja nove granice snova. Do sada smo sa svetskih prvenstava imali samo bronze, uključujući tri Ivanine, Topićevu i Perićevu, ovo je do sada najsjajnija, ali ne zaustavljamo se, očekuju nas Olimpijske Igre i borba do poslednjeg daha.

Povezana vest:  Zola Bad trči na ultramaratonu