Ivana Spanovic Srebro u Portladu57

Dočekana vicešampionka sveta

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović danas se vratila sa srebrnom medaljom oko vrata. Ona je pre dva dana obradovala celu naciju kada je u noći izmedju petka i subote postavila novi nacionalni rekord u skoku udalj 7.07 metara i osvojila srebrnu medalju na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu.
Borba za zlatnu medalju trajala je sve do samog kraja, ipak ona je pripala olimpijskoj šampionki Amerikanki Britni Ris koja je u poslednjoj seriji skočila 7.22 metara.
Ivana je još jednom potvrdila da je jedna od najuspešnijih atletičarki sveta, jer niko nema toliko uzastopno osvojenih medalja , ukupno četiri sa Svetskog prvenstva , a njen skok jedan je medju deset najboljih rezultata svih vremena u skoku udalj.
Iako se nadala najsjajnijem odličju, ovo srebro samo je uvertira pred najvažniji događaj ove godine, a to su Olimpijske igre u Riju koje će se održati u avgustu.
„Više sam nego zadovoljna ovim takmičenjem , svojim plasmanom i rezultatom. Žao mi je što sam izgubila zlatnu medalju, ali u ovom trenutku nisam bila spremna da uzvratim odgovor Ris u poslednjoj seriji. Ima dosta prostora za napredak, i ja neću stati sve dok medalja ne bude bila najsjajnija“, rekla je naša srpska kraljica na Konferenciji za medije održanoj po njenom povratku.
Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković, naglasio je da ovakav tandem nikada do sada nije bio viđen, pa čak ni onda kad je on bio medju atletičarima.
Trener vicešampinke sveta Goran Obradović istakao je da će za njega uvek ostati žal za ovom zlatnom medaljom. „Stvarno smo dali svoj maksimum, i Ivana se borila do samog kraja, ali izgleda da nas zlato čeka na drugom mestu. Treba naglasiti da je skok udalj u Portlandu bio najače takmičenje ikada na svetu u dvorani. Na Olimpijskim igrama u Riju očekujemo bar četiri takmičarke koje će preskočiti sedam metara, ali mi tamo ne idemo po medalju, mi tamo idemo po zlato“.
Na Sajmu automobila sutra će se organizovati druženje sa Ivanom Španović i evropskim vicešampionom u bacanju kugle Asmirom Kolašincem. Druženje je planirano za 12h na štandu Volkswagena.

Povezana vest:  Atletski savez Srbije protiv dopinga