havijer sotomajor

Nebeski letač Havier Sotomajor promoter 29. Beogradskog maratona

Havijer Sotomajor, legendarni kubanski atletičar, biće promoter 29. Beogradskog maratona. Sotomajor je aktuelni svetski rekorder u skoku u vis, a u dugoj i izuzetno uspešnoj karijeri je bio olimpijski šampion 1992. godine u Barseloni, šestostruki svetski prvak u dvorani i na otvorenom i višestruki svetski rekorder.

Prvi svetski rekord Sotomajor je postavio 1988. godine kada je u Salamanki skočio 2,43 m, potom je 1989. godine u San Huanu skočio 2,44 m, a aktuelni svetski rekord od 2,45 m postigao je 1993. godine ponovo u Salamanki. Sotomajor je neprikosnoveni svetski rekorder i vladalac atletskog neba već 28 godina. Pre njega, najduža vladavina jednog svetskog rekordera u ovoj disciplini trajala je 12 godina i to još u prvoj polovini 20. veka.

Povezana vest:  Branković: Prijem Kosova u IAAF apsurd

Sotomajor je još jedan u nizu promotera Beogradskog maratona, atletskih velikana i legend, koji su pomerali granice ljudskih mogućnosti i tako ostavili neizbrisiv trag u istoriji svetskog sporta.

Sotomajor je treći aktuelni svetski rekorder, promoter Beogradskog maratona u različitim atletskim disciplinama u poslednje tri godine. Na 28. Beogradskom maratonu 2015. godine promoterka je bila svetska rekorderka u skoku u dalj Galina Čistjakova, a na 27. Beogradskom maratonu 2014. promoter je bio svetski rekorder na 400 m s preponama Amerikanac Kevin Jang.

Povezana vest:  Kembel Braun suspendovana zbog dopinga

Pre njih na 26. Beogradskom maratonu 2013. godine promoter je bio zvanično najbolji atletičar i olimpijac svih vremena Karl Luis.

U prethodne, gotovo, tri decenije, promoteri Beogradskog maratona bili su legendarne ličnosti poput Emila Zatopeka, Marlen Oti, Boba Bimona, Lase Virena, Roze Mote, Majka Pauela, Sergeja Bubke…

Slava i popularnost promotera Beogradskog maratona neizmerno su pomogli da u više decenijskom vremenskom periodu, Beogradski maraton, Beograd i Srbija budu promovisani širom sveta.

Povezana vest:  Završena četvrta sezona Nestlé školske atletske lige

Ovogodišnji 29. Beogradski maraton biće održan u subotu 16.04.2016.