PEX 0335

U subotu 23. Smoki Smokić dečiji maraton

„Deca iz svih 17 beogradskih predškolskih ustanova, njih oko 16.000 učestvovalo je u kvalifikacijama za Dečiji maraton, prethodnicu velikog maratona na kojem će 16. aprila učestvovati stariji Beograđani i gosti iz Srbije i sveta. U beogradskim predškolskim ustanovama velika pažnja posvećuje se fizičkom obrazovanju mališana, svaki vrtić ima prostor za njihove fizičke aktivnosti, sa spravama prilagođenim njihovom uzrastu. Grad Beograd i Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu svesrdno podržavaju ovu manifestaciju jer ona doprinosi zdravom odrastanju, razvijanju takmičarskog duha, fer pleja i drugarstva“ rekla je na susretu s predstavnicima medija u Vrtu dobre nade Snežana Đurić, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu.
Finalna smotra, 23. po redu, održaće se u subotu 9. aprila u Vrtu dobre nade, a domaćin će biti Srboljub Aleksić, direktor Beogradskog zoološkog vrta, koji je rekao:
„Od 23 dečija maratona, samo jedan ili dva održani su van Vrta dobre nade, zbog nekih nesrećnih okolnosti i nadamo se da ih više neće biti. Smoki Smokić dečiji maraton je jedna od najznačajnijih manifestacije koje se održavaju kod nas i nama ostaje samo da poželimo da nas vreme posluži i ovo godine i siguran sam da će Dečiji maraton ponovo biti uspešan.
Sve mališane, oko 150 najbržih sa kvalifikacija, kao i njihove goste – decu s posebnim potrebama i male atletičare Beogradskog atletskog kluba i Atletskog kluba Voždovac, „Soko Štark“ nagradiće svojim proizvodima.
„’Soko Štark’ koji posluje u okviru ‘Atlantik grupe’ oduvek je uz Beogradski maraton i dečiji maraton, koji je prvo nosio naziv ‘Smoki’ po našem brendu namenjenom odraslima, a već nekoliko godina po ‘Smoki Smokiću’ koji je namenjen najmlađima. Za sve učesnike pripremili smo poklon pakete i pozivamo sve mališane da u subotu, zajedno s bakama i dekama, mamama i tatama dođu u Vrt dobre nade da se družimo i uživamo“ rekla je Radojka Ilić, brend menadžer „Soko Štarka“.
Jelena Radivojević, predstavnik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda, podsetila je da SSOIB i Beogradski maraton uspešno sarađuju dugi niz godina:
„Ova saradnja omogućava osobama sa invaliditetom da se bave trčanjem i atletikom. Oni to počinju od malih nogu na Dečijem maratonu, a kasnije nastavljaju na velikom maratonu“… To su svojim prisustvom potvrdili Ana Savić i Lazar Martinović, koji će prvi put u subotu trčati na stazi oko slonare.
Todor Mančić, predsednik UO Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), koje u okviru Beogradskog maratona sprovodi svoje humanitarne akcije, najavio je nesvakidašnji događaj:
„Već godinama uspešno sarađujemo s Beogradskim maratonom i već u maju počećemo s izgradnjom novog krila Klinike za dečije interne bolesti u Nišu, odnosno novog hemato-onkološkog odeljenja. To će biti prvo bolničko krilo koje je izgradilo jedno udruženje roditelja, a koje će funkcionisati po evropskim standardima i potrebno je samo da se država odrekne PDV-a“…
Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić, istakao je da će „UNIQA“ osigurati sve učesnike 23. Smoki Smokić dečijeg maratona koji je, računajući i ovu godinu, obuhvatio čak 370.000 mališana.
„Učesnici prvog Dečijeg maratona sada imaju 30 godina i nadam se da će i njihova deca trčati na Smoki Smokić dečijem maratonu, a značaj ove manifestacije daleko prelazi granice Beograda i Srbije. Smoki Smokić dečiji maraton se održava pod značkom Evropske atletike koja ga je proglasila za događaj od posebnog značaja za razvoj atletike, a koncept Dečijeg maratona dopao se i ljudima u Njujorškom trkačkom klubu, najvećem sportskom kolektivu s 40.000 članova i 200.000 volontera, koji su i sami posle nas počeli da organizuju dečiji maraton. Ovih dana Dobili smo čestitku i Majkla Kapirasa, direktora Njujorškog maratona, koji nam je poželeo uspešnu organizaciju 29. Beogradskog maratona 16. aprila, kao i Dečijeg maratona 9. aprila, još jednom ukazavši na važnost njegovog koncepta i misije u animiranju najmlađih da se bave trčanjem, sportom i rekreacijom.
To su u Vrtu dobre nade potvrdili ličnim primerom prošlogodišnji pobednik Smoki Smokić dečijeg maratona Filip Raičević, osvajač trećeg mesta Stefan Karapandžić i najbrža devojčica Kaja Grujić. Oni su nastavili da se bave sportom…
Nikolić se ovom prilikom zahvalio i gospođi Snežani Đurić, odnosno Sekretarijatu za obrazovanje i Dečiju zaštitu na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji, direktoru Beogradskog zoo vrta gospodinu Srboljubu Aleksiću na izvanrednom domaćinstvu, naslovnom sponzoru Atlantik grupi i brendu Smoki Smokić. Dejan Nikolić je posebno istakao značaj saradnje sa SOSIB i NURDOR, organizacijama koje na poseban način brinu o deci, u nadi da će zajedničkim snagama kvalitetnije da sprovedu njihove programe i obezbede sredstva za njihove humane aktivnosti.

Povezana vest:  Ministarka čestitala Ameli Terzić osvajanje zlatne medalje

PHOTO: Beogradski maraton, Predrag N Đurović