Pucanj startnog pištolja, kako zhtevaju propozicije Ginisa, označio je start Maratona 55/55. Kragujevčanin Goran Nikolić odvažio se da krene na put postavljanja novog Ginisovog svetskog rekorda u trčanju uzastopnih maratona – 55 maratona za 55 dana. Vlasnik sadašnjeg rekorda je izvesni Japanac koji je istrčao 52 maratona za 55 dana i potpuno je zdrav sportista.

Goranov tim zajedno sa mnogobrojnim prijateljima i rodbinom, Udruženjem Biram Kragujevac čiji je Goran član i Rotary klub Kragujevac, ispratili su Gorana na ovaj nesvakidašnji ekstremni sportski poduhvat i veliku humanitarnu akciju kojom Goran želi da podrži osobe sa invaliditetom i pribavi sportsku opremu i rekvizite koji će se koristiti u SC ISKRA. Svi su mu uputili poruke nade i želje da Goran ostvari svoj cilj. Puno osmeha, ljubavi i pozitivne energije Goran je poneo sa sobom.

Na ovaj poduhvat Goran je krenuo ispred ISKRE – centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. ISKRA će ga pratiti na ovom putu u mislima, kao plod vrednog, važnog i iskrenog. ISKRA su i sve naše želje za njegovim uspehom. Ali Iskra je i ime jedne preslatke devojčice koja će Gorana sačekati ne nekoliko kilometara pred kraj prve etape u Topoli…

Povezana vest:  Kolašinac šesti u Briselu

Goran je na prvu etapu prema Toploli krenuo u ranim jutarnjim časovima, tačnije u 6,00h uz pratnju njegovog tima u novom vozilu FIAT Talento, koga je za vreme trajanja ovog poduhvata donirala kompanija NIKOM Auto.

Organizator prve etape Maratona za Ginisa je Rotary klub Kragujevac koji je inače i inicijator ideje da Rptary District 2483 podrži Gorana u ovom poduhvatu. Ovakav njihov gest je od nemerljivog značaja za Gorna i njegov tim, jer su nam upravo oni svojim velikim angažovanjem, predusretljivošću i organizacijom omogućili da sporvedemo ovaj težak i dugotrajan poduhvat. Rotary distrist 2483 je preuzeo veliku obavezu, ali već na samom početku vidimo koliko ovo rade od srca i sa velikim zadovoljstvom. Zato smo im neizmerno zahvalni.

Povezana vest:  Lagat pobednik Stokholmskog maratona

Goran nikada nije sam u životu! Okružen je divnim prijateljima, jer to svojom dobrotom zaslužuje.
Međutim, Goran neće ni jednog trenutka biti sam ni na ovom maratonu. Iz Kragujevca je sa njim krenuo naš dragi prijatelj Bratislav Braca Stamenković na svom biciklu, a odmah nakon par kilometara Goranu se pridružio i Nenad Luković Luka, maratonac i organizator tradicionalnog kragujevačkog polumaratona, Goranov prijatelj. Na pola puta prema Topoli su mu se pridružila još dva maratonca – Aca Topola i još jedan kome nismo saznali ime. Takođe, ovoj trci se pridružio još jedan biciklista. Ovakva podrška je Goranu potrebna i značajna, ali pravu erupciju emocija Goranu i svima nama, izazvala je ISKRA jedanaestogodišnja slepa devojčica iz Topole. Držeći se za ruke, ona i Goran su dotrčali do prvog cilja i zajedno su protrčali kroz kapiju. U jednom trenutku Iskra se saplela i skoro pala, a onda je Goran izgovorio „DAJ MI RUKU!“. Ta spontana reakcija dvoje ljudi koji su bez obzira na svoje telesno oštećenje sa kojim žive, zajedno uz stisak ruku nastvaili dalje da trče ka cilju, svima su izazvali vrlo emotivne reakcije, ali je to ujedno bila životna poruka svima nama: „Daj mi ruku, možemo mi to zajedno!“.

Povezana vest:  Kolašinac na mitingu u Briselu

Goran je na svoj cilj u Topolu stigao za nešto više od 4 i po sata što nije po planu njegovog trenera Marka Pavlovića. Preporuka Goranu je da dnevni maraton treba da istrči za 5 i po sati. Prema propozicijama Ginisa, Goran treba da istrči dnevni maraton od 42, 197 km za manje od 6 sati.

U Topoli su ga sačekali organizatori Rotary klub iz Kragujevca, meštani i sportisti, u prisustvu lokalnih medija. Nakod davanja izjava i fotografisanja sa prisutnima, Goran je sa svojim timom otišao na ručak, a potom na odmor.

Na drugu etapu put Mladenovca Goran kreće u nedelju 04. septembra 2016, u 06,00h.