Današnja konferencija za medije Srpskog atletskog saveza, održana je danas u Atletskoj dvorani na Banjici.  Konferencija je imala za cilj najavu predstojeće atletske sezone, kao i potpisivanje ugovora sa našim novim partnerima.

Selektor reprezentacije, Edin Zuković predstavio je planove za novu sezonu, i ključna takmičenja koja nas očekuju ovog leta.

– Teško je posle dve uspešne sezone najaviti narednu. Imamo kandidate za velika dela, najavio bih dva takmičenja za tri nedelje. Prvo je prvenstvo Balkana 25. i 26. maja, poslednje takmičenje za ispunjenje norme u Rimu gde očekujem da budemo brojni i uspešni. Sad imamo šest sportista sa normom, devet koji su plasirani po renkingu, i još 5-6 sportista i žensku štafetu koji su blizu plasmana. Nikada do sada nismo toliko imali i imamo težak i lep zadatak da budemo još uspešniji – rekao je Zuković i nastavio:

– Nakon toga je prvenstvo Evrope za mlađe juniore, sa prošlog smo se vratili sa tri medalje, nadam se da ćemo sada biti i bolji. Zatim, tu je i kruna sezone – Olimpijske igre. Za sada imao tri norme, ali nadam se da ćemo imati 9-10 sportista. Ko se plasira na OI biće kandidat i za visok plasman kao i uvek. Kraj sezone je SP u Limi. Izuzetno jako takmičenje. U Kaliju smo imali dve medalje i nadam se da ćemo opet biti u velikom broju.

Jedan od naših sagovornika na konferencija bila je mlada zvezda Angelina Topić, koja je nedavno postavila novi državni rekord u skoku uvis preskočivši 198 cm na Mitingu Dijamantske lige. Angelina je podelila svoje utiske o ovom značajnom uspehu i najavila ambiciju da preskoči magičnu granicu od 2 metra u narednim takmičenjima.

– Čeka nas zahtevna i zanimljiva sezona koja je počela i koju sam lično započela na jedan lep način, gde sam ostvarila dve pobede na najjačim mitinzima Dijamantske lige. Prvi u Dohi i sledeći u Maroku, gde sam preskočila i visinu nacionalnog i ličnog rekorda, zbog čega mi je vrlo drago. Nema vremena za slavlje. Sledeće što nas čeka je EP u Balkanu i EP u Rimu, a nekolicina nas će da kruniše sezonu na OI, što je i dalje ono „vaaauuu.“ Ne znam koju reč da nađem da izrazim ponos i zadovoljstvo. Jako sam ponosna i prezadovoljna što sebe sa 18 godina mogu da nazovem olimpijcem. Mi klinci ćemo da nastupamo i na SP u Peruu i tamo ćemo da se borimo. Hvala sponzorima, kompaniji Voda Voda i celom mom timu bez kog moj uspeh ne bi bio moguć. Mogu u svoje ime da vam obećam da ćemo da nastavimo marljivo da radimo i treniramo.

Povezana vest:  Održana 7. Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“

Takođe, prisutnima se obratila i Ivana Španović, svetska šampionka u skoku udalj, koja je govorila o svojim pripremama za novu sezonu.

– Moja godina je krenula specifičnije, ali sam uživala dok sam slušala Angelinu koja me je vratila na početak. Mada ja tada nisam bila na nivou kao što je ona sada. I Angelina treba da bude predvodnik generacija koje dolaze, ja sam one koje odlaze. Moj fokus ove godine su OI, to je nešto što bi u krajnoj liniji trebalo da stavim tačku na osvajanje medalja, nadam se zlata, ovih godina. Ceo fokus je na tome. Moja želja je da budem maksimalno spremna i da se borim za zlato. Ponosna sam što se svake godine okupljamo u što većem broju i što imamo sve više mladih koji dolaze i obećavaju. Imamo i sve veći broj stručnih lica koji sa njima rade, što je najbitnija karika. Tu su u kompanije koje se pridružuju Savezu i rade na popularizaciji našeg sporta. Ponosna sam na to i drago mi je da je tako. Savezu želim svu sreću u svom poslu i da nastavimo istim tempom.

Povezana vest:  Rejmond Stjuart doživotno izbačen iz atletike

Nakon obraćanja atletičara, usledilo je potpisivanje ugovora sa novim partnerima Srpskog atletskog saveza. Kompanija Dunav osiguranje prepoznala je značaj i trud Srpskog atletskog saveza i odlučila da bude deo našeg atletskog tima. Veselin Jevrosimović i član izvršnog odbora Dunav osiguranja, Milo Marković svečano su potpisali ugovor, čime je DUNAV OSIGURANJE postalo zvanično osiguranje našeg saveza.

– Želim najpre da pozdravim dve naše velike atletičarke, Angelinu Topić i Ivanu Španović koje su ovde sa nama. Čestitam Angelini na nacionalnom rekordu, a ono što je zaboravila da kaže jeste da je to ovo najbolji rezultat ove godine i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji. Ove godina nas čeka jedna teška sezona, imamo dva velika takmičenja EP i OI. Krajem godine nas čeka i SP za juniore. Naravno, izlazimo spremni i hvala sponzorima na tome – rekao je Jevrosimović i dodao:

– Želim da se zahvalim kompaniji Dunav osiguranje. SAS od danas može mirno da spava jer je naša imovina osigurana. To uključuje i putno i zdravstveno osiguranje za sve nas. Podrška dolazi u pravo vreme jer nas čeka teška godina. Planiramo i početak izgradnje Nacionalog atletskog stadiona i hvala Vladi Republike Srbije koja nam je omogućila lokaciju gde će se graditi, a to je Ada Huja i tom izgranjom će se promeniti i ulepšati taj već zapušteni deo grada. Hvala kompaniji Dunav i ovo je pravi primer kako velike kompanije pomažu razvoj atletike kao razvojnog sporta, rekao je Jevrosimović.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images

Nedugo zatim, medijima se obratio i sam Marković.

“Čast je i izuzetno zadovoljstvo biti podrška sportskom savezu koji već nekoliko godina zaredom pronosi slavu srpskog atletskog sporta širom sveta. Zlatne, srebrne i bronzane medalje naših atletskih asova ukazuju ne samo na snagu njihove volje, istrajnost i posvećenost sportskom rastu i razvoju od najranijeg uzrasta, već i na sve veću popularnost i omasovljenje kraljice sportova u našoj zemlji.  Današnje potpisivanje ugovora o sponzorstvu sa Srpskim atletskim savezom nastavak je naše ranije uspešne saradnje i potvrda spremnosti Kompanije „Dunav osiguranje“ da preuzme ulogu oficijelnog osiguranja tog sve trofejnijeg saveza i sporta.  Pored toga što smo kao tržišni lider usmereni na sopstveni rast i razvoj, te na unapređenje delatnosti kojom se bavimo, svesni smo i svoje uloge u kreiranju bolje sutrašnjice za generacije koje dolaze. Stoga smo uvek spremni da pružimo nesebičnu potporu svim onim granama sporta, nauke, kulture u kojima će naši mladi naraštaji iskazati svoje mogućnosti, razvijati se i napredovati u dobrom smeru. Uvereni smo da radeći odgovorno i čineći dobro gradimo bolji i humaniji svet”.

Povezana vest:  KUP EVROPE, Tatjana Jelača osvojila srebrnu medalju

Potom je potpisan ugovor izmedju saveza i grada Kraljeva, gde će se održavati takmičenja tokom cele sezone, ukupno 14 takmičenja biće održano ovog leta, tu spadaju Prvenstva Srbije, Kup Srbije i Ekipna prvenstva. Tim povodom obratio se gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić koji je istakao važnost ovih takmičenja za grad Kraljevo.

– Kao što država u poslednjih nekoliko godina ulaže u atletiku i sport, grad Kraljevo je rekonstruisao atletski stadion i jedan je od najlepših u Srbiji. Uz pomoć SAS već smo organizovali nekoliko važnih takmičenja. Siguran sam da će u narednih 10 nedelja koliko će se održavati takmičenja, Kraljevo biti dobar domaćin. To će mnogo značiti našem gradu. Uveren sam da će saradnja između Kraljeva i SAS biti višegodišnja i da ćemo svi zajedno raditi na uspehu srpske atletike, istakao je Terzić.

Takođe, treba naglasiti da će se na kanalima Arene Sport emitovati sva nacionalna prvenstva tokom sezone.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images