skoplje_maraton_mira12. tradicionalni međunarodni humanitarno-memorijalni MARATON ZA MIR

 

Atletski klub „MARATON MIRA -VIDOVDAN 99“ , u periodu od 28. Juna do 12. jula  organizuje 12.međunarodni humanitarno-memorijalni Maraton za mir: Novi Sad-Beograd-Skoplje-Solun-Srpsko vojničko spomen groblje Zejtinlik.

Moto Maratona za mir je : Trčimo za mir na Balkanu-za radostan osmeh dece.

U Maratonu za mir ove godine učestvuju predstavnici: Republike Bugarske, BIH, Republike Makedonije, Republike Grčke i Republike Srbije.

 

ETAPE  12. tradicionalnog međunarodnog humanitarno-memorijalnog MARATONA ZA MIR

 

ETAPA : Novi Sad – Beograd

28. 06. 2010.

Start je u 13:00 časova sa Trga Slobode, spomenik Svetozaru Miletiću u Novom Sadu, gde će se predhodno  od 09:00časova organizovati specijalni program, kao prateća manifestacija posvećena deci. Sa trga Slobode učesnici će sa počasnim gostima i znamenitim ličnostima Grada i Pokrajine položiti venac na spomenik Žrtvama racije, Beogradskom keju.Nakon polaganja venca učesnici se upućuju preko mosta „Varadinska duga“,, na Dunavu i uključivanje u put ka Beogradu preko Fruške Gore i Iriga.Dolazak u Vrdnik oko 12 časova,gde će u Prnjavorskom parku (Trg Cara Lazara bb.) biti održana velika sportska i kulturno-umetnička manifestacija.Nastavak puta preko  Stare i Nove Pazove i dolazak u Batajnicu – polaganje cveća Milici Rakić.

Cilj je u Zemunu ispred Doma vazduhoplovstva.

28. 06. 2010. spavanje u Zemunu.

 

ETAPA : Beograd– Kragujevac

29. 06. 2010.

 

Start je u 11:00  časova ispred  Komande vazduhoplovstva –Doma vazduhoplovstva kod Gradskog parka Zemun. Pre starta u 09:30 časova, najpre će biti položeno cveće na spomen obeležje nastradalim vazduhoplovcima i pripadnicima PVO, a potom će se održati kraći kulturno umetnički program u kome će učestvovati kulturno umetnička društva Zemuna i Beograda, Vojni orkestar. Takođe će se izvesti i kraći sportski program –mladi karatisti,članovi fitnes kluba,Kung fu klub „Zmaj“ Pančevo, „Senzala capoeira“ Beograd i drugi.Biće prisutni i mnogi istaknuti i zaslužni sportisti i javne ličnosti.

Povezana vest:  Lučić: takmičenje može da počne

Odlazak Glavnom ulicom, Tvorničkom, Bulevarom Mihajla Pupina preko mosta u Brankovoj, Zelenog venca, Prizrenskom . Preko Terazija, Trga Nikole Pašića, Bulevarom Kralja Aleksandra i Smederevskim putem preko Grocke do Smedereva. Posle zadržavanja u Smederevu nastavak preko Rače Kragujevačke. Obilazak spomenika Karađorđu u Viševcu, polaganje cveća i nastavak za Kragujevac.

29. 06. 2010. spavanje u Kragujevcu.

 

 

ETAPA : Kragujevac – Varvarin – Kruševac

30. 06. 2010.

 

Start je u 09:00  časova. Odlazak u Šumarice, gde će biti priređen sportski i kulturno.umetnički program. Nastavak starim putem za Jagodinu, Ćupriju, Paraćin i Varvarinu.U svim ovim mestima tradicionalno će biti organizovani sportski i kulturno-umetnički programi i druženja sa građanima i lokalnim sportistima.

U Varvarinu odlazak na most i polaganje cveća na spomen obeležje simbolično za 81 nastradalo dete,druženje sa starim prijateljima i pobratimima i nastavak puta do Kruševca.

30. 06. 2010. spavanje u Kruševcu.Ovom prilikom obaviće se trojno bratimljenje između Srpsko-makedonskog društva „Šar planina“- Kruševac,Republike Srpske – Doboj –Podnovlje i A.K. „Maraton mira – Vidovdan 99“.

 

4. ETAPA : Kruševac – Aleksinac

07. 2010.

Start po dogovoru sa domaćinima uz bogat sportski i kulturno-umetnički program, pošto se predhodno položi cveće na spomenik Caru Lazaru i Kosovskim junacima, kao i na spomenik Miru. Odlazak za Aleksinac. Druženje sa sportistima i građanima Aleksinca.. Polaganje cveća na spomen obeležje.

Povezana vest:  Umek i lovci Sirmijuma

07. 2010. spavanje u Aleksincu.

 

5.   ETAPA : Aleksinca – Niš

02. 07. 2010.

Start po dogovoru sa domaćinima.Nastavak puta za Niš. U Nišu sportski, kulturno-umetnički program. Polaganje cveća na spomen obeležja. Druženje sa sportistima i građanima Niša. Konferencija za štampu.

02. 07. 2010.  spavanje u Nišu.

 

6. ETAPA : Niš – Leskovac

03. 07. 2010.

 

Start po dogovoru sa domaćinima. Odlazak za Leskovac.U Leskovcu sportski, kulturno-umetnički program.Polaganje cveća na spomen obeležje.Druženje sa sportistima i građanima Leskovca.Konferencija za štampu.

03. 07. 2010.  spavanje u Leskovcu.

 

7.ETAPA : Leskovac – Surdulica

04. 07. 2010.

 

Odlazak za Vlasotince, Crnu Travu i Surdulicu.

U Surdulici polaganje cveća na spomen obeležja i program prema dogovoru sa domaćinima. Druženje sa starim i upoznavanje novih prijatelja uz kulturno-umetnički i sportski program po dogovoru sa domaćinima.

04. 07. 2010. spavanje u Surdulici.

 

8. ETAPA :Surdulica – Vladičin Han– Skoplje

05. 07. 2010.

 

Start u 10:00 časova.Odlazak u Vladičin Han i polaganje cveća na spomen obeležje.Odlazak u Vranje. Nastavak ka graničnom prelazu Preševo i dolazak u Republiku Makedoniju. Dolazak u Skoplje. Odlazak u Ambasadu  Republike Srbije. Susreti sa dugogodišnjim prijateljima Kluba. U Skoplju će nas dočekati sportisti Skoplja i istrčati jedan deo sa nama.kroz Skoplje.Po mogućstvu prijem kod gradonačelnika i konferencija za štampu.

Policijsku pratnju obezbeđuje Republika Makedonija..

05. 07. 2010. spavanje u Skoplju u hotelu „Laki“, ul.Lenjinova br.79.

Povezana vest:  Ana Subotić izborila A normu za OI u Londonu

 

8.ETAPA : Skoplje – Solun

06. 07. 2010.

 

Start u 09:00 časova i nastavak ka graničnom prelazu između Republike Makedonije i Republike Grčke.

Kontakt za obezbeđenje policijske pratnje kroz Republiku Grčku. Dolazak u Solun.

Odlazak u Konzulat Republike Srbije u Solunu.Odlazak na  cilj Maratona za mir – trčimo za mir na Balkanu, za radostan osmeh dece – Srpsko vojničko spomen groblje Zejtinlik u dogovoru sa gospodinom generalnim konzulom, polaganje venca i odavanje pošte svim palim pretcima za slobodu, nezavisnost i dostojanstvo naše otadžbine u svim predhodnim ratovima

06. 07. 2010. spavanje u Solunu, hotel „Kastoria“.

 

07.07. 2010. ujutru

Odlazak u Larisu i Opštinu Tyrnavos, gde će se održati revijalna Trka za mir zajedno sa sportistima i građanima ove opštine. Poseta pobratimima Kluba u Larisi

Poseta Meteorima uz  posebnu participaciju učesnika Maratona.

 

Organizator zadržava pravo promene plana u zavisnosti od uslova i protokola domaćina – pokrovitelja Maratona za mir.

 

Generalni pokrovitelji:

REPUBLIKA  SRBIJA MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO SPOLJNIH  POSLOVA

VS I KOMANDA VAZDUHOPLOVNIH SNAGA I PVO  ZEMUN  –  VP  1094  BEOGRAD

GRAD BEOGRAD – SEKRETARTJAT ZA SPORT I OMLADINU

SKUPŠTINE OPŠTINA NOVI BEOGRAD I ZEMUN

Generalni medijski sponzor :  RTS

Pokrovitelji :

Skupštine gradova –NOVI SAD, BEOGRAD,SMEDEREVO, KRAGUJEVAC,JAGODINA,KRUŠEVAC, NIŠ, LESKOVAC i Skupštine opština Irig, Stara Pazova, Rača Kragujevačka, Ćuprija, Paraćin, Varvarin,Aleksinac,Crna Trava, Surdulica,Vladičin Han i Vranje.

Društvo Srpsko-makedonskog prijateljstva „Šar planina“ je suorganizator za Kruševac. Za Novi Sad je suorganizator „network media“ consulting i management – Novi Sad