Kraj svake godine rezervisan je za sumiranje postignutih rezultata koji su obeležili godinu na izmaku. Svetska atletska asocijacija tradicionalno je izdvojila događaje po kojima ćemo pamtiti atletsku 2016, pa je izveštaju o skoku u dalj za žene najviše mesta posvećeno uspehu Ivane Španović.

Španovićeva je rezultatima zasenila svetsku javnost i mnoge stručnjake ostavila bez reči, a kako prenosi IAAF, Španovićeva je zasigurno oborila rekord za konstantnost.

Povezana vest:  Majer negirao da je učestvovao u dopingu biatlonskog tima

Najbolja srpska atletičarka u sezoni na otvorenom takmičila se u 10 različitih zemalja na četiri kontinenta i uprkos varijacijama u vremenskoj zoni i klimatskim uslovima, svi njeni skokovi bili su razmaku od najviše 18cm. U celoj sezoni taj razmak sveo se na najlošiji skok od 6,83m do 7,10cm koliko iznosi novi nacionalni rekord Srbije. Španovićeva je osvojila osam od 11 finala, dva puta je zauzela drugu poziciju, jednom je bila treća na postolju.

Povezana vest:  Počelo prijavljivanje za Beogradski maraton

Šampionka Evrope pobedila je na pet mitinga iz serije, a samo je šestostruka svetska prvakinja i olimpijska pobednica iz Londona, Britni Ris bila bolja od Srpkinje.

Iako je Ivana u Riju briljirala sa 7,08, morala je da se zadovolji bronzom, a pored titule vicešampionke sveta u dvorani, evropske prvakinje, bronzane iz Rija i osvajanje trofeja Dijamantske Lige, Ivana Španović definitivno iza sebe ima najuspešniju sezonu, ali upravo konstantnost i pomeranje granica ličnih rekorda iz godine u godinu čini našu Ivanu jednom od najboljih skakačica ovog vremena.

Povezana vest:  Beograd domaćin Prvenstva Evrope u krosu 2013.