usein_bolt_trkaDIJAMANTSKA LIGA

Bolt brži od Pauela

 

Usain Bolt još jednom je potvrdio da je nedodirljiv vladar sprinta. U prvom ovogodišnjem susretu na stazi sa Asafom Pauelom, pobedio je na trci na 100 metara sa rezultatom 9.84 sekunde.

Bio je to šlager devetog ovogodišnjeg mitinga atletske Dijamantne lige, na Stade de Frans u Parizu. Gledaoci su ipak ostali uskraćeni za najbolji ovogodišnji rezultat u svetu čiji su suvlasnici upravo glavni akteri dvoboja, Pauel je 9.82 trčao u Rimu, a Bolt u Lausanei.

Povezana vest:  Kenijka Rita Džepto pobednica Bostonskog maratona

U francuskoj prijestolnici Bolt je bio dve stotinke sporiji, ali ipak prebrz za svoga jamajčanskog sunarodnika koji je do cilja došao za 9.91 sekundu. Pauel je tako u samo nedelju dana poražen od svoja dva najveća rivala, u Gateseadu ga je u subotu pobedio i Tajson Gaj. Dodajmo da je i treće mesto u Parizu pripalo Jamajčaninu, radi se o Johanu Blejku koji je istrčao lični rekord (9.95). Prvi belac koji se na “stotki” spustio ispod deset sekundi, Francuz Kristof Lemaitr, pred svojim je navijačima bio peti (10.09).

Povezana vest:  Frejzerova suspendovana šest meseci

Uprkos Boltu, junak dana u Parizu bio je Amerikanac David Oliver koji je na 110 metara sa preponama ostao samo dve stotinke udaljen od svetskog rekorda. Istrčao je vreme 12.89 sekundi, što je najbolji rezultat ove godine, a njime je postao treći čovek svih vremena u ovoj disciplini. Ispred njega su samo aktuelni i bivši svetski rekorderi, Dajron Robles (12.87) i Ksiang Liu (12.88).

Povezana vest:  Maratonski plamen stigao u Beograd

Svetske rezultate godine u Parizu su postavili i Ruskinja Ana Alminova na 1.500 metara (3:57.65), Kenijka Vivian Čeruijot na 5.000 metara (14:27.41), njen sunarodnik Brimin Kipruto na 3.000 metara prepreke (8:00.90), i Amerikanac Džeremi Voriner na 400 metara (44.49).