Trka kroz istoriju 2010 01Beogradska trka kroz istoriju 13. oktobra na Kalemegdanu

 

Šesti put, u sredu 13. oktobra, na kalemegdanskoj stazi dugoj 6 km, po ravnom i po stepenicima, uzbrdo i nizbrdo, održaće se Beogradska trka kroz istoriju – spoj sporta, istorije i kulture.

 

I ove godine, na poziv organizatora, Beogradskom tvrđavom na Kalemegdanu trčaće veliki asovi svetske atletike, poput nekada Brahima Lalafija, Hendrika Ramale, ili Pola Tergata – višestrukog svetskog prvaka u krosu i rekordera na 10 000 m, polumaratonu i maratonu – koji je četiri puta učestvovao, a ni jednom nije uspeo da trijumfuje. Svoju izdržljivost, i ove godine u izvanrednoj međunarodnoj konkurenciji, proveriće i najbolji domaći trkači.

Povezana vest:  Zola Bad trči na ultramaratonu

 

Trka kroz istoriju 2010 08Pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, jedinstveni koncept ove priredbe, koji podržavaju kao suorganizatori i Međunarodna atletska federacija (IAAF), Međunarodna atletska Fondacija (IAF) i Svetsko udruženje organizatora maratona i uličnih trka (AIMS), prihvatili su i Ministarstvo omladine i sporta, turističke organizacije Beograda i Srbije, JP Beogradska tvrđava, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Atletski savez Srbije – što uverava da će iovogodišnja Beogradska trka kroz istoriju biti manifestacija o kojoj će se dugo pričati.

Povezana vest:  Neizvesna borba za ulazak u I ligu

 

Već sada postoji veliko interesovanje najuticajnijih svetskih medija da informacije, slike i video zapise sa ovog spektakularnog događaja prenesu širom sveta.

 

Start trke je ispred Kapije Karla VI u Donjem gradu, iz kojeg će učesnici posle  tri km krenuti uzbrdo pored kapele Sv. Petke, Kosturnice oslobodilaca Beograda i crkve Ružice do severoistočnog bedema, Zindan i Despotove kapije, pored grobnice Damad-Ali Paše, oko Pobednika, pokraj Zavoda za zaštitu spomenika, kroz Sahat kulu i Unutrašnju Stambol kapiju, oko zidina Vojnog muzeja do Kralj kapije, pored Rimskog bunara, Galerije prirodnjačkog muzeja, Karađorđeve kapije, Spomenika zahvalnosti Francuskoj do cilja na šetalištu iznad Save.

Povezana vest:  Ivana Španović u poseti Red Bull trening centru

 

A tamo, videće se da li je neko oborio rekord staze Marokanca Brahima Lalafija iz 1996. koji ju je savladao za 16:58 minuta i da li je neko od naših atletičara nadmašio domaće rekorde Dragoslava Prpe iz 1998. kada je osvojio peto mesto „učeći istoriju iz prve ruke” za 17:24 minuta.