goran nava atlNaša četvorka protiv Kenijaca i Dragoslava Prpe na 6. beogradskoj trci kroz istoriju

 

Mirko Petrović, Goran Nava, Nemanja Cerovac i Velimir Bojović dobili su pozive za učešće na 6. beogradskoj trci kroz istoriju koja će se održati u sredu, 13 oktobra u 12 časova, na 6 km dugoj stazi na Kalemegdanu. Izbor naših trkača obavljen je uz konsultaciju sa Slavkom Kuzmanovićem, trenerom užičke Mladosti i najboljim poznavaocem trčanja na dugim prugama kod nas.

 

Petrović, Cerovac i Nava trčali su i na prošlogodišnjoj Beogradskoj trci kroz istoriju, dok je Bojović debitant. Prošle godine Petrović (rođen 1981) bio je najbolje plasiran od naših trkača. Zauzeo je 11. mesto sa 17:48,0 i nepune 33 sekunde zaostatka za pobednikom Bonifejsom Kiruijem, koji će u sredu braniti prvo mesto. Cerovac (1991), još junior, bio je 15. sa 18:21,2, a Nava (1981), koji je startovao sa velikim ambicijama platio je danak sopstvenoj želji i borbenosti i na kraju bio tek 18. sa 19:46,3.

Povezana vest:  Hrvatica Sandra Perković zlatna u bacanju diska

 

Sigurno je da se ovog puta Nava, neće zaleteti, jer on je ipak trkač na srednjim prugama kojem dužina staze znatno manje odgovara nego dugoprugašima Petroviću, Bojoviću i Cerovcu. U tom slučaju mogao bi i da prijatno iznenadi.

– Velika čast ukazana je našim trkačima koji su dobili mogućnost da startuju u najjačoj svetskoj konkurenciji. Nemojte da me pogrešno shvatite, ali dovoljno je da se slikaju na startu sa Kipčogeom, Šahinom i ostalima. To su svetski šampioni, svetski rekorderi… Ali, ne treba sumnjati ni da će sva četvorica, bez obzira što su pomalo istrošeni u domaćoj seriji kroseva i uličnih trka, dati sve od sebe i pokušati da se predstave u najboljem svetlu i da bar nekog stranca ostave iza sebe – rekao je Slavko Kuzmanović.

Povezana vest:  I BEOGRAD OBELEŽIO NAJBRŽI DAN NA PLANETI

 

Naši trkači imaju još jednog protivnika kojeg će pokušati da nadmaše. To je Dragoslav Prpa, koji istina više ne trči, ali im je 1998. ostavio težak zadatak – da nadmaše njegov plasman (5. mesto) i njegov rezultat (17:24 minuta).

 

Na Beogradskoj trci kroz istoriju novčane nagrade dobijaju desetorica najbržih (pobednik 6.000 USD, drugoplasirani 5.000, trećeplasirani 3.000, itd), a poseban fond odvojen je za domaće atletičare (najbrži 50.000 dinara, drugoplasirani 30.000, trećeplasirani 20.000 i četvrtoplasirani 10.000) s tim što oni ravnopravno konkurišu i za internacionalne nagrade.

Povezana vest:  Kolašinac pobedio na mitingu u Prijepolju sa 21,01 metara

 

Četvorica reprezentativaca Srbije neće biti i jedini naši učesnici Beogradske trke kroz istoriju. Prošle godine prvi put takmičile su se tročlane ekipe pripadnika Vojske i MUP Srbije. Tradicija se nastavlja i u sredu. Izdržljivost i brzinu odmeriće po četiri ekipe vojnika i policajaca u posebnoj trci koja startuje sat ranije, odnosno u 11h.