BLANKA_VLASIC_Priznanja IAAF za Dejvida Rudišu i Blanku Vlašić

 

Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić i Kenijac David Rudiša proglašeni su za najbolje atletičare sveta u 2010. godini u tradicionalnoj anketi Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Vlašić je ove godine osvojila titulu prvakinje sveta u dvorani u skoku u vis, a trijumfovala je i na šampionatu Evrope i u Dijamantskoj ligi. Od 20 takmičenja na kojima je učestvovala pobedila je čak 18 puta, a najbolji rezultat sezone joj je 2,05 metra.

Povezana vest:  Medigroup i Sekretarijat za zdravstvo Grada Beograda podržavaju Beogradski maraton

Prošlog meseca Blanka Vlašić je na svečanosti u Beogradu bila proglašena za najbolju atletičarku Evrope u ovoj godini.

Rudiša je u avgustu za samo osam dana čak dva puta obarao svetski rekord na 800 metara, koji je punih 13 godina držao Vilson Kipketer.

Rekordnu trku u vremenu 41,09 prvi put je istrčao u Berlinu 21. avgusta, a da bi osam dana kasnije na mitingu u Rijetiju u Italiji dva kruga pretrčao za 41,01 sekundu.

Povezana vest:  Sara Savatović oborila državni rekord u bacanju kladiva

Pored Vlašić, za najbolju atletičarku sveta konkurišale su još svetska prvakinja na 60 metara Jamajčanka Veronika Kempbel, pobednica Dijamantske lige na 3.000 metara stipl Kenijka Milcah Čemos Čejva, prvakinja sveta u petoboju i šampionka Evrope u sedmoboju Britanka Džesika Enis i pobednica Dijamanske lige na 200 i 400 metara Amerikanka Alison Feliks.

U užem izboru za najboljeg atletičara sveta bili su još američki sprinter Tajson Gej, njegov kolega iz reprezentacije na 110 metara prepone Dejvid Oliver, norveški bacač koplja Andreas Torkildsen i svetski rekorder u polumaratonu Zersenaj Tadese iz Eritreje.

Povezana vest:  Trka fantazija 2014 - oslobodi maštu, dočekaj zimu