Vlasic_Rudisha nagradeProglašeni najbolji atletičari ove godine: adidas zvezde Rudiša i Vlašić osvojili glavne nagrade

 

adidas zvezde atletike, David Rudiša i Blanka Vlašić, krunisali su svoje uspehe 2010. proglašenjem za najbolje atletičare na svetu ove godine.  Rezultat najprestižnije sportske ankete objavljen je na gala manifestaciji IAAF (Međunarodne atletske federacije) održanoj u Monaku u nedleju 21. novembra.

 

Sa samo 21 godinom Rudiša je do sada najmlađi dobitnik ove nagrade, dok je Vlašićeva priznata kao vrhunska sportistkinja jer vlada disciplinom skoka u vis u poslednje četiri godine.

Povezana vest:  Isinbajeva će se žaliti sudu za ljudska prava zbog suspenzije IAAF

 

Polovina sportista, od desetoro nominovanih za ovu nagradu, predstavlja adidas. Ostali nominovani: Tajson Grej – američki sprinter, rekorder na 100 metara, Veronika Kembel-Braun – vodeća atletičarka, kao i Džesika Enis –  svetska šampionka u sedmoboju.

 

Rudiša je ispisao najhrabrije naslove u 2010, obarajući  dva puta najprestižniji  i davno postavljeni  svetski rekord na 800 metara. O kvalitetu  rekorda trke od dva kruga, koji je Kenijac oborio,  govori činjenica da je time postao tek treći čovek na svetu koji je to postigao u poslednje 33 godine.

Povezana vest:  Ivana Vuleta u finalu Svetskog prvenstva

 

Uspesi Vlašićeve idu zajedno sa prisustvom na sceni, koje ima samo nekoliko najboljih umetnika i muzičara na svetu. Hrvatica koja je početkom meseca napunila 27 godina osvojila je četiri svetske šampionske titule od 2007, dve  u dvorani i dve na otvorenom, ali njeno pojavljivanje ispred domaće publike u Splitu, na samom kraju sezone Kontinetal kupa u septembru, imalo je najjači emotivni uticaj i time je konačno osvojila srca sportskih fanova.  Pobeda Vlašićeve u Splitu bila je vodeći svetski rezultat, sa 2.05 metara, i n  osnovu toga je izjavila: – To je sve što vredi. Mogu sutra da se povučem i ne bih zažalila ni za čim.

Povezana vest:  Atletičari se otrovali hranom u zvaničnom hotelu SP