Svetska atletska federacija (IAAF) odlučila je da ostavi zabranu ruskim atletičarima oko dopinga, jer nije dobila sve podatke iz Moskve i finansijsku nadoknadu u istrazi.

Danas je u Dohi razmatrana odluka da se skine suspenzija Ruskom atletskom savezu (RUSAF), koja je na snazi od 2015. godine, ali Upravni odbor IAAF-a smatra da nisu ispunjeni svi uslovi ruske strane.

Povezana vest:  Kolašinac: Spreman sam za 21 metar

„Logistička pitanja sadrže finansijsku kompenzaciju, uključujući i troškove Radne grupe i pravne troškove, ali još uvek nismo dobili analitičke podatke i uzorke iz moskovske laboratorije. To treba što pre da se reši i čim budemo imali sve što treba preispitaćemo suspenziju“, rekao je član Upravnog odbora IAAF Rune Andersen, a prenosi Rojters.

Ruske vlasti demantovale su optužbe da je u toj zemlji postojao sistemski doping baš pod okriljem države, ali su prihvatili da su visoki zvaničnici bili uključeni u pružanje zabranjenih supstanci sportistima.

Povezana vest:  Ivana Španović traži podršku navijača

Povratak RUSAF-a u IAAF više puta je bio odbačen u protekle tri godine i ukoliko se tako nastavi tamošnji atletičari propustiće Svetsko prvenstvo u Dohi u septembru.

Pojedinim atletičarima iz Rusije je ranije bilo dozvoljeno da učestvuju pod neutralnom zastavom i to jer su ispunili nekoliko kriterijuma oko dopinga.