Osvajač 13 medalja sa najznačajnijih svetskih takmičenja promoviše najveći tradicionalni međunarodni sportski događaj  u Srbiji.

Pol Tergat, jedan od najboljih dugoprugaša i maratonaca na svetu svih vremena, osvajač 13 medalja sa Olimpijskih igara i Svetskih prvenstava, višestruki svetski rekorder na 10000m, u polumaratonu i u maratonu, petostruki svetski prvak u krosu – biće promoter 32. Beogradskog maratona.

Tergat se trenutno nalazi u Arhusu (Danska),  gde će tokom vikenda biti održano Svetsko prvenstvo u krosu, a gde je on specilajni gost organizatora jer je jedini atletičar u istoriji ove atletske discipline koji je pet puta uzastopno osvajao titulu svetskog prvaka.

Povezana vest:  Isinbajeva: Želim da budem u Riju

Tergat je, ovom prilikom, muzeju IAAF-a, kao deo važne zaostavštine, poklonio svoju sportsku opremu koju je 1997. godine nosio kada je osvojio svoju treću titulu svetskog prvaka.

„Izuzetno se radujem što ću uskoro biti ponovo u Beogradu, za koji me vezuju izuzetno lepi utisci, ali i pomalo tužne uspomene na moje sportske rezultate. Učestvovao sam četiti puta na apsolutno jedinstvenoj Beogradskoj trci kroz istoriju i to u vreme kada sam bio višestruki svetski prvak u krosu – ali nikada nisam pobedio. To je jedina trka na svetu  na kojoj sam učestvovao više od dva puta, a da nisam pobedio“ – izjavio je iz Arhusa Tergat.

Povezana vest:  Otkazane pripreme u Budimpešti

„Beograd smatram svojim drugim rodnim gradom, pored Baringa u kome sam rođen i sa nestrpljenjem očekujem da budem deo 32. Beogradskog maratona – još jednog vrhunskog događaja koji organizuju moji prijatelji iz Beogradskog maratona“ – završio je svoju izjavu Tergat.

Pol Tergat je bio izuzetno uspešan atletičar, ali je po završenoj sportskoj karijeri ostvario i vrhunsku karijeru u drugim oblastima života. Tergat je ambasador Ujedinjenih nacija u programu borbe protiv gladi, potom je član Međunarodnog Olimpijskog komiteta, kao i predsednik Olimpijskog komiteta Kenije.

  1. Beogradski maraton kao Trka dobrote biće održan 14.04.2019. pod sloganom Trči, uživaj, pomozi nekome.
Povezana vest:  Usain Bolt protiv Totenhemovog preuzimanja Olimpijskog stadiona