Dok svet nestrpljivo čeka osmu, poslednju sezonu serije „Igra prestola“, čije emitovanje počinje 14. aprila, Džordž R. R. Martin je objavio novu knjigu. Umesto dugo iščekivane šeste knjige „Vetrovi zime“, napisao je prvi tom dvotomne sage „Vatra i krv“, u kome je oživela uzbudljiva istorija Targarjena.

„Vatra i krv“ počinje nekoliko vekova pre događaja koji se odigravaju u „Igri prestola“ kada se kuća Targarjena – jedina porodica zmajskih gospodara koja je preživela Propast Valirije – naselila se na Zmajkamenu.

Povezana vest:  Otvoren konkurs Austrijskog kulturnog foruma za učešće na onlajn platformi „Na drugi pogled“

Prvi tom započinje od legendarnog Egona Osvajača, koji je skovao Gvozdeni presto, a nastavlja se pripovedajući o pokolenjima Targarjena, koji su se borili da održe tu znamenitu vladarsku stolicu – sve do izbijanja građanskog rata, koji umalo nije zatro celu dinastiju.

Šta se zaista dešavalo za vreme Plesa zmajeva? Zašto je svaki odlazak u Valiriju posle Propasti smrtonosan? Šta su najgori zločini koje je počinio Megor Okrutni? Kakav je bio život u Vesterosu dok su zmajevi šestarili nebom? Ovo je samo nekolicina od svih pitanja na koja su dati odgovori u ovom važnom letopisu napisanom rukom učenog meštra iz Citadele, ilustrovanom s više od osamdeset crno-belih crteža Daga Vitlija. Čitaoci su imali prilike da već okuse ponešto od ovog štiva u „Svetu leda i vatre“, ali sada je ovde prvi put razmotana čitava bogata tapiserija povesti Targarjena.

Povezana vest:  Roman Mome Kapora "Od sedam do tri" od 15. marta u prodaji

„Vatra i krv“ poseduje sveobuhvatnost i veličanstvenost Gibonovog „Opadanja i propasti Rimskog carstva“, a predstavlja prvi deo dvotomne povesti dinastije Targarjena, pružajući čitaocu sasvim novu sliku dinamične, često krvave, uvek opčinjavajuće prošlosti Vesterosa.

Ovo maestralno delo možete pronaći od ponedeljka 1. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Povezana vest:  Predstava Edip gostuje u Ljubljani