Svetsko atletsko prvenstvo biće održano od 15. do 24. jula 2022. godine u Judžinu u SAD, saopštili su danas organizatori.

Takmičenje koje okuplja oko 1.800 sportista iz više od 200 zemalja, trebalo je da bude održano u avgustu naredne godine, ali je pomereno pošto su pomerene i Olimpijske igre u Tokiju, od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

Igre u Tokiju trebalo je da se održe ovog leta, ali je termin promenjen zbog pandemije korona virusa.

Povezana vest:  KOLAŠINAC U FINALU

Novi termin Svetskog prvenstva u atletici odredjen je u odnosu na druga velika takmičenja koja će biti održana 2022. Igre Komonvelta, koje okupljaju sportiste iz više od 70 zemalja, na programu su od 27. jula do 7. avgusta, dok će Evropsko prvenstvo biti održano od 11. do 21. avgusta.

„To će biti dobra stvar za ljubitelje atletike širom sveta“, rekao je predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou.

Povezana vest:  Ana Subotić i Marko Živanović pobednici polumaratona

Takmičenje u Judžinu u Oregonu, će biti prvo svetsko atletsko prvenstvo na otvorenom u SAD, ali i prvo koje će biti održano parne godine. Od 1983. godine svetska prvenstva održavala su se svake neparne godine.

Kou je bio na meti kritika kada je Judžinu dodeljeno Svetsko prvenstvo zbog njegovih veza sa kompanijom Najki, koja je osnovana u Oregonu.

Povezana vest:  Velikom trkom na Marakani zvanično najavljena WE RUN BELGRADE trka

Prema novom kalendaru atletika će svake godine biti na velikim takmičenjima – Olimpijske igre 2021, Svetsko prvenstvo 2022, pa u Budimpešti 2023, Olimpijske igre u Parizu 2024. i Svetsko prvenstvo 2025. godine, za koje će tek biti odredjen domaćin.