43. BELI KROS

Amela Terzić i Jonesku obeležili današnju trku

 

amela beli krosDanas se  belim stazama Košutnjaka po vrlo hladnom vremenu trčao 43. Beli Kros u organizaciji AK „21.maj“ , SS Rakovica, ASS, a pod potronatom Evropske Atletike. Zahvaljujući podršci Ministarstva omladine i sport Republike Srbije i Gradskog sekreterijata za sport i omladinu, na terenima Republičkog zavoda za sport sve je proteklo u najboljem redu. U sedam trka nastupilo je nešto više od 800 takmičara, uz prisustvo velikog broja atletičara iz zemalja regiona. Juniorka Amela Terzić ostvarila je svoju drugu pobedu na ovom takmičenju u kategoriji seniorki, a u odsustvu naših najboljih seniora, na 8000 metara trijumfovao je atletičar iz Rumunije Marius Jonesku. Dužnost tehničkog delegata na ovom evropskom mitingu obavljao je Can Korkamazoglu iz Turske, koji je bio izuzetno zadovoljan organizacijom kao i samim ambijentom krosa.

-Ovo je moje prvo prisustvo na ovoj manifestaciji i zbog toga mi je izuzetno drago. Za Evropsku Atletiku ovaj događaj je od posebne važnosti, jer u toku zimskog perioda nema velikog broja kroseva ove vrste i ovo je sjajna mogućnost da takmičari iz Srbije ali i celog  regiona provere svoju formu. Staza je dobro dizajnirana, verujem da nije lako trčati po snegu, ali izgleda mi vrlo interesantno. Mnogo je ljudi učestvovalo u organizaciji i svi su dobro odradili svoj deo posla – istakao je delegat Evropske Atletike, Korkmazgolu .

Povezana vest:  Kolašinac bez finala na SP u Sopotu

Takmičenje je počelo trkom na 1000 metara Vojske Republike Srbije i Žandamerije, u kojoj je pobedu ostvario Đorđe Drašković ispred svog brata Danila.

-Poslednjih godinu dana aktivno sa mojim bratom treniram atletiku u AK „Cerski junaci“ kod trenera Živanovića i nadam se da ću se i dalje takmičiti i mnogo češće biti učesnik ovakvih i sličnih atletskih manifestacija“-izjavio je pobednik prve trke, Đorđe Drašković.

Kod dama najbolja je bila Nevena Jovanović sa Vojne Akademije, kojoj je ovo druga pobeda na Belom krosu.

-Iako sam pobedu i očekivala, trka nije bila laka, hladno vreme i sneg učinili su svoje – saopštila je Nevena.

U trci pionirki pobedila je Selma Mustafić, atletičarka Novog Pazara, koja je posle trke izjavila –

Trka je bila super, od samog starta sam počela kako mi to kažemo da „rokam“, nametnula sam ritam i na kraju finiširala. Pobedu sam na neki način i očekivala i drago mi je što sam to i ostvarila.

Povezana vest:  Isinbajeva šokirala svet i ostala bez medalje

Posle nadmetanja pionirki usledila je trka juniora u kojoj je prvi na cilj stigao mlađi junior Nemanja Kojić, dok je drugoplasirani u trci, a prvi u svojoj konkurenciji bio Dušan Markević iz AK „Tempo“.

-Bila je teška trka, staza ima dosta oštrih krivina, trčao sam u vodećoj grupi i uspeo da izvučem maksimum i na cilj stignem odmah iza Kojića – kazao je Dušan Markević, pobednik u konkurenciji juniora.

Nemanja Kojić je izjavio da mu je drago što je u konkurenciji starijih atletičara pobedio i potvrdio da se nalazi u dobroj formi. U konkurenciji pionira pobedio je atletičar Novog Pazara i učenik našeg istaknutog trenera Rifata Zilkića, Džemail Mašović.

U tačno 11 časova i 40 minuta startovala je zajednička trka juniorki i seniorki na 3000 metara. Osvajačica velikog broja odličja na međunarodnim takmičenjima prošle godine, juniorka Amela Terzić potvrdila je i da je velika pretnja našim najboljim seniorkama. Amela je nametnula jak ritam, povela od samog starta i trku bez teškoća završila na prvom mestu. U konkurenciji juniorki najbolja je bila atletičarka Novog Beograda, Milena Stoicev.

-Tokom cele trke slušala sam savete trenera Zilkića, videla sam da konkurencija nije tako jaka kao što sam i očekivala, i na uzbrdici sam promenila ritam i nastavila da trčim svoju trku. Veliku podršku pružili su mi roditelji i sponzori i svima se od srca zahvaljujem – izjavila je ubedljiva pobednica trke dana, Amela Terzić.

Povezana vest:  Ristić novi državni rekorder u trci na 60 metara u dvorani

Milena Stoicev je pobedom u kategoriji juniorki mnoge iznenadila, a kako kaže za to je kriv Slobodan Nidžović i njen trener Mirjana Stojanivić.

-Veoma sam srećna zbog ove pobede, to je rezultat priprema u Ulcinju, sa kojih sam se vratila prošle nedelje. Tamo sam radila po planu trenera Slobodana Nidžović i očigledno je da se trud i rad isplatio.

U trci seniora na 8000 metara najbolji je bio atletičar iz Rumunije, Marius Jonesku.

-Trka nije bila laka, iako sam lako pobedio. Trčanje po hladnom vremenu, snegu, staza je imala dosta oštrih krivina, ali ipak sam uspeo. Osetio sam bol u leđima pred kraj, nadam se da nije u pitanju ozbiljna povreda. Vrlo mi je drago što sam učestvovao i pobedio na ovoj manifestaciji i doći ću ponovo, obećavam – istako je rumunski takmičar, Jonesku.