Na konferenciji za medije u priobalnom Kineskom gradu Sjamen, u provinciji Fuđen, potpisan je memorandum o prijateljstvu između Beogradskog i Xiamen maratona. Konferencija je održana uoči Xiamen maratona koji je zakazan za nedelju 2. april 2023. godine. Na na startu se očekuje preko 35.000 učesnika iz celog sveta.

„Ukazana mi je velika čast da ispred Beogradskog maratona potpišem memorandum o prijateljstvu sa Xiamen maratonom. Na ovaj način je porodica Beogradskog maratona postala bogatija za još jednog člana. Za nas je veoma značajno uvezivanje sa takvo velikim i važnim maratonom, od koga imamo šta da naučimo. Ovom saradnjom želimo da stvorimo najbolje uslove kako za maratonce iz Srbije koji bi posetili Xiamen, tako i za sve one učesnike koji bi na Beogradski maraton došli iz Kine, koja je veliko i značajno tržište za nas. U ovoj međusobnoj razmeni trkača, veoma važnu ulogu igra direktna avionska linija koja ostvarena između Srbije i Kine, izjavio je Darko Habuš direktor Beogradskog maratona.

Povezana vest:  Siniši Malom u Pragu uručena zastava Evropske atletske federacije

Xiamen maraton je najmasovniji trkački događaj u Kini, koji je u godinama pre kovida brojao preko 50.000 učesnika. Trasa maratona je veoma atraktivna, jer se prostire celom dužinom uz obalu. Xiamen maraton se organizuje po najvećim trkačkim standardima i važi za jedan od najbolje organizovanih maratona na svetu. Tokom organizacije maratona koriste se samo eko-vozila. Xiamen maraton je prepoznat i od strane svetske atletike i nosioci su veoma cenjenog „Platinum Road Race Lebel“ obeležja.

Povezana vest:  EP BARSELONA, Malakovski osvojio zlatnu medalju u bacanju diska