caster-semenya

Semenja: Spremna sam za ponavljanje zlata iz Berlina

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja, koja je postala poznatija zbog sumnje u njen pol nego zbog rezultata koje je postigla, najavila je kako je spremna za odbranu naslova svetske šampionke.

Semenja (20) je u četvrtak na mitingu u Kejp Taunu trčala u trci na 400 metara i pobedila s rezultatom 54.03 sekunde, što ju je učinilo prilično zadovoljnom s obzirom na to da je poslednjih meseci vodila borbu s povredom leđa.

Povezana vest:  Mo Farah učestvuje na Londonskom maratonu

-Mislim da sam spremna za ponavljanje zlatne medalje iz Berlina – istakla je nakon trke optimistična Semenja koja je pre dve godine u nemačkoj prestonici postala svetska prvakinja na 800 metara.

Taj je naslov, kao i rezultat (1:55.45) kojim je do njega došla, bio toliko neočekivan da je, uzevši u obzir i njen muškobanjasti izgled, Međunarodna atletska federacija (IAAF) odmah pokrenula testiranje njenog pola.

Povezana vest:  Olimpijski šampion Harting kritikovao IAAF zbog dopinga

Celi je proces trajao 11 meseci nakon čega je Semenja ponovno dobila priliku da se takmiči se kao žena. Lani je nastupila na nekoliko mitinga, ali ju je povreda leđa ponovno bacila van pogona.

Ove je kalendarske godine jednom trčala na 800 metara i ostvarila rezultat 2:04.12.  Ali, do Svetskog prvenstva u Daeguu (27. avgusta – 4. septembra) ima još dosta vremena da ga popravi.

Povezana vest:  EVROPSKO EKIPNO PRVENSTVO- II LIGA, Određen sastav srpske reprezentacije