AIMS_Board_meeting_1

Sastanak Borda direktora AIMS, Beograd 11. – 12. mart 2011.

U svečanoj sali Skupštine grada Beograda o maratonskom trčanju, maratonima i uličnim trkama govorili su danas čelnici Međunarodnog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), predsednik Pako Borao, potpredsednik Marta Morales, generalni sekretar Hju Džons i član Borda direktora, Gaj Mors, direktor Bostonskog maratona. Novinarima su se, takođe, obratili domaćini, Aca Kovačević, gradski sekretar za sport i Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

– Sednica Borda direktora AIMS u Beogradu je i potvrda ugleda Beogradskog maratona, koji se priprema za novo izdanje. Skupština grada Beograda će, kao i svake godine, učiniti sve da maraton bude još uspešniji i da na njemu bude što više učesnika, posebno mladih – rekao je Aca Kovačević, poželevši gostima ugodan boravak u Beogradu.

Novi predsednik AIMS, Španac Pako Borao, istakao je da su čelnici ove organizacije dobili u Beogradu izuzetne uslove, ne samo za rad, već i za druženje sa prijateljima sa kojima godinama rade na unapređenju maratonskog pokreta.

Povezana vest:  Francuskinja Kristin Aron završila karijeru

– Osnovni cilj AIMS je promocija dugoprugaškog trčanja širom planete i – koliko je to u našoj moći – pomoć maratonima širom sveta, uključujući Beogradski maraton, da svoje trke dovedu na najviši mogući nivo. Maratoni pružaju sjajne mogućnosti za promociju vrednosti sporta, prijateljstva i mira, zdravlja jer trčanje je najjevtinija i najjednostavnija sportska aktivnost – rekao je predsednik AIMS.

Marija Morales, inače direktor Tangamanga maratona, istakla je zadovoljstvo što Beogradski maraton veliku pažnju poklanja učešću pripadnica lepšeg pola i dodala:

– AIMS, takođe, ulaže velike napore da promoviše trčanje među ženama i to već daje sjajne rezultate. U SAD i Kanadi broj žena na maratonima kreće se već od 40 do 60 odsto, ali u nekim zemljama taj procenat je još izuzetno mali. Važno je da se zna da trčanje pomaže ženama da se izbore sa gojaznošću, ili anoreksijom, kao i mnogim drugim bolestima koje pogađaju žensku populaciju.

Povezana vest:  Veliko interesovanje svetskih medija za 22. Smoki Smokić Dečiji maraton

Hju Džons, nekadašnji maratonski šampion, koji s Beogradskim maratonom sarađuje već dve decenije, istakao je da AIMS ima 300 članova u 90 zemalja i mnoge projekte, među kojima su osnivanje muzeja maratonskog trčanja u Berlinu, časopis „Distans raning” koji u milionskom tiražu obaveštava članove trkačkog pokreta o svim novostima, kao i „Dečiju seriju”, odnosno takmičenja za najmlađe.

– Želimo da se što više dece uključe u trkački pokret jer je to dobro za njihovo zdravlje i njihovu budućnost, a Beogradski maraton je to odavno uočio i organizuje „Dečiji maraton”. Mi imamo i odličnu saradnju sa Svetskom atletskom federacijom (IAAF) koja nagrađuje svetske rekorde u maratonu i polumaratonu na osnovu kriterijuma koje smo mi osmislili – rekao je Hju Džons.

Boston se priprema za 115. maraton koji će se održati 18. aprila, dan posle ovogodišnjeg Beogradskog maratona, a direktor Gaj Mors ukazao je na dobit koju Boston i čitava regija ima od ove priredbe.

Povezana vest:  Ivana Španović pobedila u Stokholmu

– Od 1897. godine u Bostonu se organizuje maraton u čije su održavanje svake godine trud uložile hiljade i hiljade ljudi. Broj učesnika, zbog kapaciteta, ograničili smo na 27.000. U organizaciji svake godine učestvuje 8.000 volontera, a tokom pet maratonskih dana maratonci i njihovi pratioci zauzmu 10.000 soba u bostonskoj regiji. Sve to donosi ogroman ekonomski značaj našoj zajednici. Prošle godine maraton je doneo 122 miliona dolara gradu – rekao je Gaj Mors.

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona podsetio je da je ova priredba od 1990. član AIMS i da sve vreme poštuje kriterijume i standarde ove organizacije koja predstavlja jedan od najdinamičnijih i najmasovnijih pokreta na svetu, pošto se broj učesnika maratona i drugih uličnih trka meri u desetinama miliona.