pobednici_kros_kragujevac

Srbija sa tri zlata najuspešnija reprezentacija na 55.Prvenstvu Balkana u krosu

Pravo prolećno vreme na kragujevačkom hipodromu uticalo je da svi uslovi za užitak u 55.Prvenstvu Balkanskog krosa budu ispunjeni. A atletičare je danas bodrilo preko 3500 Kragujevčana.

Ceremonija otvaranja Balkanskog šampionata u krosu počela je predstavljanjem 9 balkanskih zemalja koje su uzele učešće na ovom takmičenju. Himnu Srbije izvela je mlada umetnica Danica Krstić. Dobrodošlicu svim učesnicima u ime Atletskog saveza Srbije poželeo je generalni sekretar Slobodan Branković, a takmičenje je proglasio otvorenim predsednik Organizacionog komiteta Jovan Pavlović Bojadžić.

„Dragi gosti zadovoljstvo mi je da Vas pozdravim u ime grada Kragujevca i poželim dobrodošlicu i dobre rezultate. Mi smo učinili sve da obezebdimo maksimalne uslove i da Kragujevac pamtite u najlepšem svetlu, sada je red na Vas da pokažete koliko možete“ istakao je Pavlović-Bojadžić.

Ukupno je prijavljeno 173 takmičara koja su nastupili u šest trka različitih kategorija. Prva trka na programu je bila trka juniorki na 4km gde su bile prijavljene 29 atletičarke. Pobedila je stara nova šampionka Balkana Amela Terzić, dok je trećeplasirana bila Milena Rmandić. Drugo mesto je osvojila Esma Aydemir atletičarka Turske. U ekipnom plasmanu Srbija je u konkurenciji juniorki zauzela prvo mesto, drugo mesto pripalo je ekipi Turske, dok su treće mesto osvojile atletičarke Rumunije. Srpske reprezentativke zauzele su deseto mesto Selma Mustafić i 22. mesto Ilda Dautović. Medalje je najboljim juniorkama Balkana delio član gradskog veća zadužen za omladinu i sport Branko Krsmanović.

„Drago mi je što sam još jednom pobedila na Balkankom krosu, trka je bila odlična i zahvaljujem se publici koja je sve vreme bila uz nas“ istakla je Amela.

Za Milenu Rmandić ovo je bio prvi nastup u dresu Srbije i prvo međunardono takmičenje.

Povezana vest:  U susret Belom krosu

„Znala sam da nemam snage za završnicu i od samog starta sam nametnula jak ritam. Prezadovoljna sam današnjom trkom“ istakla je Milena, koju trenira mama Nela.

U konkurenciji juniora na 6km nadmetalo se 35 atletičara. Pobedio je atletičar iz Rumunije Claudiu Cimpoieru u vremenu 19:13min, drugo mesto osvojio je Sabahattin Yildirimci TUR, a treće mesto je takođe pripalo ekipi Turske atletičaru Yunus Emre Cavusli. Najbolje plasirani srpski atletičar kod juniora bio je Dušan Makević koji je zauzeo deveto mesto. Nemanja Kojić završio je na 12.mestu, Radanović Nenad 13.mesto i Bogdan Pantić 20.mesto. U ekipnom plasmanu pobedila je ekipa Turske, drugo mesto zauzeli su juniori Rumunije, dok  je Srbija bila trećeplasirana. Medalje najboljim juniorima uručio je Dane Korica.

U uzbudljivoj trci juniora srpski reprezentativac Dušan Makević je bronzanu medalju izgubio u poslednjim metrima.

„Držao sam ritam tokom cele trke, ipak nisam imao snage za finiš. Zadovoljan sam četrvtim mestom, ali mi je i krivo što sam u ciljnoj ravnini izgubio medalju“ istakao je Makević.

U trci najboljim ml.seniorki na 6km sve je oduševila pobednica Danci Liliana iz Rumunije u vremenu 21:47min. Drugo mesto osvojila je Elif Karabulut iz Turske i treće mesto zauzela je Kaya Ozlem takođe ateltičarka Turske. Najbolje plasirana atletičarke Srbije bila je Stoicev Milena koja je zauzela deveto mesto. Anđelković Jelena završila je na 13.mestu, dok je Nevena Rajković zauzela 14.mesto. Jelena Selaković je odustala. Medalje je dodeljivao glavni trener Rumunije Leonidas Karajosif.

„Staza u Kragujevcu je odlična, nisam trčala na boljoj kros stazi u mojoj karijeri. Verovala sam da mogu do pobede i na samom kraju imala snage i za finiš. Sve vreme mislila sam na plasman cele ekipe“ istakla je Danci i dodala da je oduševljena gradom Kragujevcom, koji je imala prilike da obiđe juče u popodnevnim satima.

Povezana vest:  Nastavljeni radovi na izgradnji atletske dvorane u Beogradu

Milena Stoicev je istakla da je staza bila jako teška i da je 6km ipak dugačka deonica za nju.

Osam krugova odnosno 8km trčali su mlađi seniori. Prvak Balkana postao je Hasan Pak iz Turske u vremenu 24:50min. Drugo mesto osvojio je Rumun Alexandru Ghinea 24:59min, a bronzanu medalju osvojio je Demir Medeni atletičar Turske. Najbolje plasirani reprezentativac Srbije bio je Muamer Hasanović koji je zauzeo deveto mesto. Pendić Miloš završio je na 14.mestu, Miroslav Marković na 18.mestu, a Jasmin Ljaljić je odustao. U ekipnom plasmanu pobedila je ekipa Turske, drugo mesto osvojili su ml.seniori Rumunije, dok su trećeplasirani bili reprezentativci Grčke.

Medalje je uručio glavni trener Bugarske Evgeni Ignjatov.

„Za Srbiju me vezuju lepe uspomene. U Surčinu 2009. godine sam pobedio, i drago mi je što sam danas ponovio pobedu i uzeo još jednu titulu prvaka Balkana“ istakao je pobednik Hasan Pak.

Naš reprezentativac Muamer Hasanović posle trke izjavio je:

„Jak ritam je nametnuo je Rumun od samog početka. Nadao sam se plasmanu među pet najboljih, ali bolje od ovoga danas nisam mogao“.

Kao vihor od samog starta trčala je Olivera Jevtić. Ubedljivo je pobedila naša šampionka, koja je drugoplasiranu ostavila više 100 metara, trku je završila sa rezultatom 27:45min. Posle sedam godina odsustva sa kroseva impresionirala je Jevtićeva sve prisutne današnjom trkom i pobedom. Ovo je njena sedma titula šampionke Balkana u krosu u konkurenciji seniorki, a poseduje i jedno zlatno odličje kao juniorka.

Drugo mesto u konkurenciji seniorki na 8km osvojila je Christina Frumuz iz Rumunije 28:32min, dok je treće mesto zauzela takođe atletičarka Rumunije Christina Casandra 28:36min. U ekipnom plasmanu pobedila je reprezentacija Srbije, drugo mesto zauzela je ekipa Rumunije, dok su atletičarke Grčke bile trećeplasirane. Sjajna je bila i srpska atletičarka Ana Subotić koja je na cilj stigla kao peta, Mimić Jelena osvojila je jedanaesto mesto, a nažalost Azra eminović je odustala.

Povezana vest:  Bolt se povlači 2017. godine

Najboljim seniorkama medalje je uručio predsednik Organizacionog komiteta Jovan Pavlović Bojadžić.

„Mislila sam da sam završila sa kros takmičenjima. Pokazalo se kao ispravna odluka što sam danas trčala kros posle sedam godina pauze. Nisam mogla da izdržim da ne startujem u srcu Šumadije i pred ovom divnom publikom koja je navijala sve vreme trke. Prezadovoljna sam, ovo je za mene neka vrsta infuzije pred maratone koji me očekuju ove godine“ istakla je šampionka Olivera Jevtić.

Još jednu pobedu Srbiji je doneo Mirko Petrović u seniorskoj konkurenciji na 10km sa rezultatom 30:39min. Posle drugog kruga odvojio se Petrović i pokazao da su pripreme u Keniji urodile plodom. Drugo mesto osvojio je atletičar Turske Fatih Bilgic u vremenu 30:55min, dok je treće mesto osvojio Marius Ionescu 31:10 min iz Rumunije. Naši reprezentativci osvojili su: Velimir Bojović 6.mesto, Goran Miličić 15.mesto, i Darko Živanović je odustao. U ekipnom plasmanu pobedila je Turska, Srbija je zauzela drugo mesto, a ekipa Grčke treće mesto.

Ovo je Mirku Petroviću treća titula prvaka Balkana u krosu, to je postigao 2004. godine, 2008. godine i danas u Kragujevcu.

„Drago  mi je što sam ponovo postao prvak Balkana u krosu. Sama trka mi nije mnogo teško pala. Uspeo sam da se odvojim od grupe posle drugog kilometra i nastavio svojim tempom“ istako je Petrović koji je dodao su mu pripreme u Keniji mnogo pomogle da danas pobedi, ali i da najavi dobre rezultate u letnjoj sezoni.