yelena_isinbayeva

Išinbajeva se vratila starom treneru Trofimova

Olimpijska šampionka i svetska rekorderka u skoku motkom, ruska atletičarka Jelena Išinbajeva odlučila je danas da promeni trenera i da dosadašnjeg mentora Vitalija Petrova zameni starim učiteljem Jevgenijem Trofimovom.

Išinbajeva se na taj korak odlučila nakon serije slabih rezultata u prethodne dve godine.

Ona je odluku o promeni trenera saopštila najpre predsedniku Atletskog saveza Rusije Valentinu Balahnjičovu, koji je u izjavi za medije istakao da će se 29. godišnja Išinbajeva u narednom periodu pripremati u rodnom Volgogradu.

-Rekla mi je da se umorila od života daleko od kuće. Pitala me je za savet, ali ja sam joj poručio da su to stvari koje mora sama da reši – naglasio Balahnjičov.

Povezana vest:  Kolašinac: U finalu pomeram granice

Išinbajeva je sarađivala sa Trofimovim u doba najveće dominacije u skoku motkom, nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine.

-Bio sam veoma iznenađen kada me je pozvala i saoštila mi da želi da ponovo budem njen trener – izjavio je Trofimov, koji je sa Išinbajevom sarađivao od njene 15. godine.

Povezana vest:  Španović: Nije moglo drugačije nego zlato

On smatra da je nekada neprikosnovena takmičarka u skoku motkom „mnogo propustila“ prethodnih godina i dodao da ga je zvala i prošlog leta.

-Želela je da radi sa mnom još prošle godine, ali sam je tada odbio. Kada me je pozvala drugi put nisam imao srca da je odbijem – bio je iskren Trofimov.

Pod vođstvom iskusnog stručnjaka, najbolja ruska atletičarka osvojila je titulu prvaka sveta na šampionatu u Helsinkiju 2005. godine, obarajući rekorde više puta, a pritom je postala i prva žena koja je preskočila pet metara.

Povezana vest:  Beitiji zlato u skoku u vis, dominacija Britanije u štafeti

Nakon toga, na savet čuvenog ukrajinskog atletičara Sergeja Bupke, odlučila je da sarađuje sa njegovim bivšim trenerom Petrovom u ripremnom centru u italijanskom Formiju. U isto vreme preselila se u Monte Karlo, gde živi i sada.

Serija njene nepobedivosti na velikim takmičenjima trajala je sve do 2009. godine, kada je na šampionatu sveta u Berlinu ostala bez plasmana. Pošto nije uspela da se domogne odličja ni na Svetskom prvenstvu u dvorani prošle godine u Dohi, Išinbajeva je odlučila da propusti čitavu sezonu i odmori se pred nastavak karijere.