Sergey-Bubka 2014

Bubka šokiran optužbama o sistematskom dopingu u Rusiji

Potpredsednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sergej Bubka rekao je da je „duboko šokiran“ optužbama za sistematski doping u ruskoj atletici.
Pedesetjednogodišnji legendarni ukrajinski skakač s motkom i višestruki svetski rekorder založio se za brzo i transparentno reagovanje posle optužujućeg dokumentarnog filma nemačke ARD TV mreže.
Ruska atletska federacija saopštila je da su optužbe za doping „gomila laži“, a predsednik te federacije Valentin Balahnicev najavio je tužbu protiv ARD.
Bubka koji je ranije nagovestio da će se kandidovati za predsednika IAAF sledećeg meseca, rekao je da su „izrečene veoma ozbiljne optužbe na račun ruske atletike“, a da on sam veruje u „nultu toleranciju u borbi protiv dopinga“.
Šezdesetminutni dokumentarni film pod nazivom „Tajni doping dosije: Kako Rusija proizvodi svoje pobednike“, emitovan je putem mreže ARD u sredu i praktično je optužio, između ostalih, i Balahničeva.
Dokumentarac prikazuje i priznanje takmičarke na 800 metara Julije Stepanove, koja je suspendovana do januara zbog dopinga, i njenog muža Votalija Stepanova, koji je radio za Rusku antidoping agenciju (RUSARDA) od 2008. do 2011.

Povezana vest:  Đor Marijal kao apatrid na olimpijskim igrama