svetske_igre_za_decu_1

Zlatne devojčice iz Srbije, četiri medalje i pobeda u ekipnom plasmanu na Svetskim Igarama za decu

Svetske Igre za decu održavaju se povodom proslave 91.godine od kada je Mustafa Kemal Atatürk opredelio 23.april za dečji praznik pod nazivom „Dan dece“. Ovaj praznik podržali su i međunarodne ustanove, čime je  UNICEF dodao međunarodnu dimenziju ovom prazniku. Takmičenje se održava u nadležnosti  grada Ankare i Ministarstva za sport i omladine Turske.

Odmah po dolasku osetilo se gostoprimstvo domaćina i snaga organizatora.

Fantastičnom ceremonijom, prepunom zabavnog i muzičkog programa otvorene su  I Svetske dečje Igre u Ankari. Ceremoniji su prisustvovali visoki zvaničnici grada Ankare i državni rukovodioci Turske, i tom prilikom obratili se gradonačelnik Ankare gospodin Melih Gokcek, ministar omladine i sporta Farok Nafiz, guverner Ankare Alaattin Yoksel. Nakon svečanog čina podizanja zastave Igara, zakletve sportista i sudija, premijer Turske gospodin  Recep Tayyip Erdogan, zvanično je proglasio I Svetske igre za decu otvorenim.

14 srpskih atletičara zajedno sa trenerima Jožefom Kerešijem, Markom Milinkovim i vođom puta Borislavom Pisićem u društvu ostalih učesnika prisustvovali su u predstavljanju zemalja na Svečanoj ceremoniji otvaranja igara za decu, koja je održana u Sportskoj hali u glavnom gradu Turske.   Na ovim Igrama učestvuje 3000 dece sportista iz 90 zemalja sveta u 11 sportova.

Na atletskom programu zastupljeno je 7 disciplina u konkurenciji dečaka i devojčica rođenih 1997. I 1998.godine, a učestvovali su deca Bugarske, Bosna i Hercegovina, Mađarske, Rumunije, S.Kipar,Turske, Srbije. Srbija je imala predstavnika u svakoj disciplini, i osvojila 4 zlatne medalje, a devojčice su pobedile i u ekipnom plasmanu. Devojčice i dečaci oborili su 8 najboljih rezultata, a ovo je svima bio prvi nastup u dresu Srbije.

Povezana vest:  Delta Motors ozvaničio saradnju za atletičarkama Angelinom Topić i Adrianom Vilagoš

Prvi su na borilišta izašli dečaci u skok u dalj, devojčice u skoku u vis, dečaci u bacanju koplja.

Dušan Krasić član AK“Mladost“ Zemun osvojio je 4.mesto sa rezultatom i ličnim rekordom 5.66m.

„Super sam se osećao, nisam bio opterećen plasmanom i rezultatom. Drago mi je što sam na samom početku sezone oborio lični rekord“ istakao je Krasić.

U skoku u vis kod devojčica Srbiju je predstavljala Marina Šubarički iz Partizana Kanjiže koja je zauzela 5.mesto sa ličnim rekordom 1.55cm.

„I pored velike treme uspela sam da poboljšam moj najbolji rezultat u karijeri, koji je do danas iznosio 1.50m. Prvo sam savladala 1.53m, pa sam posle toga preskočila iz drugog pokušaja 1:55m“ zadovoljna je posle takmičenja bila Šubarički.

U bacanju koplja atletičar Vojvodine Živan Popov bio je petoplasiran i dobacio je 36.81m.

Prvo zlato za Srbiju osvojila je Zorana Grujić VNS na 300m prepone sa novim ličnim rekordom 43,34sek.

„Uplašila sam se takmičarki iz inostranstva, ovo je moje prvo međunarodno takmičenje. Imala sam dogovor sa trenerom Draganom Đorđević da krenem malo sporije i da sačuvam snagu za finiš, tako da mogu da kažem da je bilo sve po planu“ istakla je Zorana.

U istoj disciplini Sergej Savić atletičar Mladosti iz Zemuna zauzeo je 4.mesto sa rezultatom i ličnim rezultatom 44.25sek.

„Bio sam motivisan da uzmem medalju i verujem da nisam srušio poslednju preponu do bronze bi sigurno došao. Ipak sam zadovoljan jer sam ostvario najbolji rezultat u karijeri“ istakao je Savić.

Povezana vest:  Katarina Pohlod i Aleksandra Marinković pobednice prve ženske avanturističke trke

Jovana Ilić iz Spartaka bila je petoplasirana na 100m sa rezultatom 13,11sek što je ujedno i njen lični rekord.

„Nisam mnogo očekivala na ovom takmičenju, jer sam se tek skoro vratila treningu. Naime, desna ruka mi je bila u gipsu šest nedelja, tako da mogu reći da sam zadovoljna rezultatom, ali ne i plasmanom“ izjavila je Jovana.

U konkurenciji dečaka u trci na 100m Vladan Ristić iz AK“Železničar“ NiŠ zauzeo je 6.mesto i vreme 12.33sek.

U bacanju koplja kod devojčica takmičila je Valentina Sekulić iz AK“Sloboda“ Čačak, koja je bila četvrta sa ličnim rezultatom 33.15m.

„Zadovoljna sam jer sam poboljšala lični rekord za više od dva metra“ komentarisala je Valentina.

Drugo zlato Srbiji je donela Sanja Ristović iz AK“Nikola Tesla“ u skoku u dalj. Sanja je pobedila sa novim ličnim rekordom 5.55m.

„Očekivala sam da budem među prve tri, tako da je cilj ispunjen. Posebno se radujem što sam skočila najbolje do sada u karijeri, ostaje mali žal što ovoga puta nisam iskoristila priliku da skočim i rekord Beograda koji iznosi 5.60m. To je moj sledeći cilj“ izjavila je Sanja.

Kod dečaka u disciplini skok u vis Vanjo Homa skočio je 1.59cm i zauzeo 6.mesto.

Jelena Grujić VNS osvojila je treće zlato za Srbiju na 600m. Jelena je pobedila sa rezultatom 1:36.18min.

Kod dečaka u trci na 600m atletičar iz Smedereva, Kristijan Ristić osvojio je peto mesto sa rezultatom 1:38.38.

Povezana vest:  13 medalja na Balkanijadi

„Imao sam pozitivnu tremu. Nadao sam se da će biti taktična trka, da pratim ritam i na kraju finiširam, međutim od samog starta atletičar Turske je nametnuo jak ritam i ovoga puta bili su brži od mene“ izjavio je Ristić.

Za četvrto zlato zaslužne su Ivana Milošević, Jelena Grujić, Zorana Grujić , Jovana Ilić  koje su u štafeti 4x100m pobedile rezultatom 49.92sek.

Devojčice su u sav glas viknule „presrećne smo“.

Kod dečaka srpska štafeta u sastavu Dušan Krasić, Zdravko Bogićević, Sergej Savić, Kristijan Ristić osvojili su 4.mesto u štafeti 4x100m sa rezultatom 49.00sek.

U ukupnom plasmanu u konkurenciji devojčica pobedile su reprezentativke Srbije sa osvojenih 38 bodova, dok su dečaci osvojili 6.mesto sa 22 boda.

Zdravko Bogićević nastupio je na 100m u trci van konkurencije i ostvario rezultat 12.17sek.

„Iz Ankare se vraćamo sa pregršt ličnih rekorda, uz četiri zlata i prvo mesto u ekipnom plasmanu kod devojčica. Imao sam odličnu saradnju sa trenerima Jožefom Kerešijem i Markom Milinkovim, koji su pokrivali 14 disciplina. Sjajna organizacija domaćina okarakterisala je prve Svetske Igre za decu i ovom prilikom se zahvaljujemo Turskoj atletskoj federaciji na pozivu na učešću“ istakao je Borislav Pisić.

Ekipni plasman:

Dečaci:

1.Turska 44 boda

2.Mađarska 38 boda

3.Rumunija 32 boda

4.Bugarska 27 boda

5.S.Kipar 22 boda

6.Srbija 22 boda

7.Bosna i Hercegovina 8 bodova

Devojčice:

1.Srbija 38 boda

2.Mađarska 38 boda

3.Turska 33 boda

4.Rumunija 33 boda

5.Bugarska 24 boda

6.Bosna i Hercegovina 18 bodova

7.S.Kipar 11 bodova