kros_rts

U petak 21. kros RTS-a „Kroz Srbiju“

 

Tradicionalna atletska manifestacija kros RTS „Kroz Srbiju“ biće održana u 13. maja uz učešće velikog broja predškolaca i učenika osnovnih i srednjih škola, najavili su danas organizatori.

Znak za start trke iz studija RTS-a u petak tačno u 10 časova daće ministar prosvete i nauke u Vladi Srbije Žarko Obradović, a njegov zamenik Zoran Kostić rekao je da kros RTS-a promoviše zdrav način života.

-Svake godine povećavamo broj učesnika. Ove godine animirali smo sve školske uprave, kako bi omladina trčala i rekla ‘ne’ drogi, alkoholu, nasilju i drugim porocima – rekao je Kostić na konfrenciji za novinare u beogradskom hotelu „Mažestik“.

Povezana vest:  Atletičarka Tamara Salaški ispunila olimpijsku normu u trci na 400 metara

Prema njegovim rečima, kros RTS-a „ima veliki doprinos“ jer trčanje „predstavlja osnovu za bavljenje atletikom i ostalim sportovima“.

-Cilj je da što više mališana učestvuje. Mnogi se plaše da bi organizovanje takve manifestacije moglo da dovede do blokade grada. Mislim da je najvažnije učestvovati, pa makar to bilo i na stazi u školskom dvorištu – rekao je Kostić.

Povezana vest:  Bekrić u polufinalu OI sa državnim rekordom

-Kros RTS-a je divna manifestacija koja okuplja veliki broj mališana i koja na jednostavan nacin regrutuje potencijalne buduće šampione – istakao je je generalni sekretar Atletskog saveza Srbije (ASS) Slobodan Branković.

On je dodao da je „poznato da je atletika osnova svih sportova“.

-Ona, međutim, danas nije dovoljno rasprostranjena u školama. Ne znam zbog žega su profesori fizičkog vaspitanja potpuno nezaintersovani za atletiku – naglasio je Branković.

Povezana vest:  Olimpijska šampionka Kriveljova osumnjičena za doping

Promoter Krosa RTS-a biće istaknuti atletski radnik i nakadašnji reprezentativac Jugoslavije Borislav Pisić, koji je zadovoljan sto će „stati uz rame sa ranijim promoterima i velikanima našeg sporta“.

Osim trke „Kroz Srbiju“, u toku su nadmetanja naše omladine u Temišvaru, a biće organizovana i kros takmičenja dece u srpskoj dijaspori.

Prošle godine u više od 140 opština širom Srbije učestvovalo je 393.880 đaka, što je nabolji rezultat ostvaren ikada na nekom takmičenju. Organizatori očekuju da u petak trči oko 350.000 mališana.