atleticari_NS

Neizvesna borba za ulazak u I ligu

Tokom vikenda 18-19.juna Novi Sad je domaćin Ekipnog prvenstva Evrope u atletici II lige. Na programu se nalazi 20 atletskih disciplina oba dana, a borba za plasman u prvu ligu je potpuno neizvesna između svih učesnika, odnosno reprezentativaca Austrije, Bugarske, Danske, Estonije, Letonije, Litvanije, Slovačke i Srbije.

Danas je održana i konferencija za medije, na kojoj su prisustvovali: gospođa Aleksandra Ristić zamenik pokrajinskog sekretara za sport – član organizacionog odbora ETCH 2011, Janez Aljančić predstavnik EA, generalni sekretar ASS Slobodan Branković i srpski reprezentativci Dragana Tomašević i Asmir Kolašinac.

Aleksandra Ristić istakla je da je AP Vojvodine prepoznala značaj ove manifestacije i za ovaj događaj izdvojila iz budžeta 2.000.000,00 dinara, a svim učesnicima puno uspeha tokom vikenda“ izjavila je Ristić.

Predstavnik EA gospodin Janez Aljančić zahvalio se Atletskom savezu Srbije kao organizatoru na velikim naporima koje je ASS uložio tokom pripema za ovo takmičenje imajući pre svega u vidu ulaganje u konstrukciju novog kruga i kaveza za kladivo i disk na stadionu Karadjordje.

Državna rekorderka i najbolja atletičarka Kupa Srbije, Dragana Tomašević izjavila je:

„Sve ekipe su ujednačene, srpski tim ima velike ambicije i veliku želju za plasman u viši rang. Nadam se da ću maksimalno doprineti tom ostvarenju“

Povezana vest:  Policija pronašla steroide u Pistorijusovoj kući

Za stadion Karađorđe, našeg reprezentativca u bacanju kugle vezuju lepe uspomene –

„Pre dve nedelje ovde sam ostvario Olimpijsku A normu, i nadam se da će ceo naš tim iskoristiti prednost domaćeg terena i da ćemo imati i dovoljno sportske sreće za plasman u viši rang“

Generalni sekretar Slobodan Branković zahvalio se svim institucijama i sponzorima koji su pomogli organizaciju evropskog prvenstva, i još jednom naglasio da iza organizacije ovog takmičenja stoji isključivo  Atletski savez Srbije.

„Uložili smo dosta napora da atletičarima omogućimo što bolje uslove za ostavarenje vrhunskih rezultata. Imamo sjajnu reprezentaciju, možda nije u najjačem sastavu, ali verujem da će svako dati svoj maksimum, jer nam je svaki bod podjednako važan“ istakao je Branković, koji se osvrnuo i na probleme vezane za EP 2009.

„Ovih dana u medijima se spominju dugovanja koja su ostala od organizacije Prvenstva Evrope 2009. Naglašavam da ASS nije potpisinik ni jednog Ugovora, iza svega stoji preduzeće sa istoimenim nazivom prvenstva. Na nas kao nacionalnu federaciju Evropska Atletika vrši velike pritiske da pomognemo u rešavanju problema, i ja kao generalni sekretar obećavam da iako ASS nije u vezi sa navedenim problemima, u što skorijem roku ću održati sastanak sa predstavnicima svih preduzeća prema kojima postoje dugovonja i verujem da ćemo biti korak više ka rešavanju problema. Podsećam da su sve institucije, MOS-a, AP Vojvodina, grad Novim Sad ispunili obaveze iz Ugovora, ali do problema je došlo jer su sponzori zakazali“ istakao je Branković.

Povezana vest:  Terzić u polufinalu trke na 800 metara na Univerzijadi u Tajpeju

ASS je iskoristio konferenciju za medije i za malu svačanost povodom dodele nagrada najboljim ateltičarima Finala Kupa Srbije i njihovim trenera.

Ovom prilikom direktor turističke organizacije Jumbo travel Igor Vranješević uručio je obećane nagrade.

„Dragana Tomašević i Asmir Kolašinac kao najbolji atletičari Finala Kupa Srbije, od turističke agencije JUMBO  i Kosmos travel dobili su putovanje i boravak u Beču za dve osobe kad im obaveze to dozvoljavaju“ istakao je Vranješević.

Njihovi treneri Danilo Krtinić i Nikola Tomasović nagrađeni su moblnim aparatima od generalnog sponzora ASS kompanije Telekom Srbije.

U Novom sadu imacemo prilike da vidimo drugu najbržu ženu svih vremena Evrope na 100m, Bugarsku atletičarku Ivet Lalovu -10,77 sekundi.

Da je u odličnoj formi ove godine potvrđuje rezultat 11,01 koji je istrčala prošle nedelje na mitingu Dijamanste lige u Oslu.

Povezana vest:  Asmir Kolašinac bez finala

U bugarskom timu nalazi Vanja Stambolova, srebrna medalja na Evropskom prvenstvu u Barseloni na 400m prepone, a ove godine ima najbolje vreme na evropskim listama.

Venelina Veneva Mateeva, vlasnica je srebrne evropske medalje u skoku u vis 2006.godine, a sa 1.95m je trećeplasirana na svetskim listama.

Iz bugarskog tima izdvajamo još skakača motkom Toplicu Buhalovog koji u svojoj karijejri ima 5.82m.

U Slovačkoj ekipi imamo četiri velika imena: evropskog prvaka u bacanju kladiva Libora Charfreitag; Danu Veldakovu, bronzana medalja u troskoku sa EP u dvorani; bronzana sa svetskog prvenstva u Berlinu u kladivu Martinu Hrasnovu; i Luciju Klocova sa najboljim rezultatom sezone 1:59.48 na 800m.

U skoku u dalj srpska ateltičarka Ivana Španović ima drugi rezultat, a konkurencija su joj atletičarka iz Letonije Luma Griva koja ima 6:86m ove godine; i Menđeresava iz Slovačke sa 6:56m u skoku u dalj.

U muškoj konkurenciji favorit u ovoj disicplini je atletičar Letonije Povilas Mykolaitis sa rezultatom 8.15m.

Srbija je prošle godine propustila mogućnost plasmana u prvu ligu. Iako za naš tim neće nastupiti najbolje srpske atletičarke Biljana Topić i Olivera Jevtić, nadamo se pobedama Dragane Tomašević, Asmira Kolašinca, Gorana Nave, Ivane Španović, Darka Živanovića, Marine Munćan i dobrim plasmani preostalih članova naše reprezentacije.