atletika_noge

Petrović pobednik Đukićevog memorijala

 

U Valjevu je danas održana 11. atletska trka „Memorijal đenerala Đukića“ sa više od 200 učesnika, kojom taj grad čuva uspomenu na Svetomira Đukića, osnivača olimpijskog pokreta u Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji. Užičanin Mirko Petrović bio je najbolji senior na stazi Valjevo-Jovanja-Valjevo dugoj 10,5 kilometara. Drugi je bio Velimir Bojović iz Leposavića, a treći Miroljub Komarčević iz Beograda.

Kod atletičarki pobednik je Violeta Marković iz Novog Beograda, ispred Nataše Živanović iz Krupnja i Jovane Jevtić iz Valjeva. Najbrži junior bio je Bogdan Pantić iz Užica, ispred Filipa Lišanina i Milan Mitrovića iz Uba.

Povezana vest:  Španović: Ne znam šta da kažem, nikad "jeftinije" zlato

Najbolja juniorka bila je Nađa Cerovac iz Šapca, druga je bila njena sugrađanka Jagoda Zečević, a treća Danijela Obradović iz Smederevske Palanke. U trci pripadnika Vojske Srbije i policije najuspešniji su bili vojnik Ivan Milošević iz Valjeva i Dušan Obradović sa Policijske akademije iz Beograda.

General Svetomir Đukić (1882-1960) je na današnji dan 1906, kao mlad oficir u Valjevu, organizovao prvu „pešačku (atletsku) trku“, što se smatra začetkom olimpizma u Srbiji. Na toj trci je i sam učestvovao i stazu Valjevo-Jovanja-Valjevo, dugu 10,5 kilometara, pretrčao za 52 minuta.

Povezana vest:  Kolašinac: Nadam se da ću u finalu pokazati da mogu bolje

Đukić je bio jedan od osnivača Srpskog olimpijskog kluba 1910, potom i Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK), a od 1948. Godine bio je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i bliski saradnik tadašnjeg predsednika MOK-a Pjera de Kubertena.

Naše olimpijce predvodio je na najvećim skupovima sportista u Stokholmu, Anversu, Parizu, Amsterdamu i Berlinu, od 1912. do 1936. godine, kao svestrani sportista – atletičar, mačevalac, plivač, veslač, biciklista, a bavio se i konjičkim sportom.

Povezana vest:  Dudaš: Medalja sa EP promenila mi je život

Umro je 1960. u Duisburgu (Nemačka) a njegovi posmrtni ostaci preneti su 2002. godine u rodnu Ražanu kod Kosjerića. Njemu je u Valjevu, u julu 2006. podignuto spomen obeležje na mestu gde je bio start i cilj trke 1906. godine odakle su i danas startovali učesnici memorijalne atletske trke njemu u čast.