deciji_maraton_kzn_2012

Pored slonare 153 najbržih mališana
 
Finale Smoki Smokić Dečjeg maratona održaće se u subotu 14.04.2012. godine, od 10 časova oko slonare u beogradskom ZOO vrtu. Tim povodom održana je konferencija za novinare. Otvorili su je mališani, trojka najbržih prošle godine i dvoje finalista, družeći se sa dvojicom  reprezentativaca, budućih olimpijaca – vaterpolistom Stefanom Mitrovićem i rukometašem Milošem Kostadinovićem.
– Treniram fudbal – otkrio je šampion Nemanja Stoiljković, koji je za sekund ostao iza rekorda staze od 37 sekundi.
Baš tih 36 sekundi postigao je Petar Elez u jednoj od 10 finalnih grupa. U kvalifikacijama je trčalo 16.000 beogradskih predškolaca. Najbržih 150 dobije pravo na trku oko slonare dugu 230 m. Da ne bi bilo gužve podele ih u 10 finalnih grupa. Pobednici ulaze u superfinale koje je na programu oko 12,30 časova. Petar je izjednačio rekord staze, bio favorit, ali u završnici nije imao snage da to ponovi i stigao je treći. On je takođe sada fudbaler.
– Ja sam atletičar – otkrio je vicešampion, dugokosi Ilija Simović.
Najbrža devojčica, Ema Popović i Nemanjin brat, koji je u superfinalu stigao poslednji, Mihajlo Stoiljković, takođe su ostali u sportu, atletici (što je otkrio i Emin dres OAK Beograda) i fudbalu.
– Od 300.000 dece, koliko je do sada učestvovalo u 19 kvalifikacija za Dečji maraton, većina je ostala u sportu. Čuli smo i od naših petoro malih šampiona da je tako – rekao je Dejan Nikolić, direktor firme Beogradski maraton, koja organizuje ovaj događaj, kao i istoimeni veliki, koji je na programu 22. aprila.
Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za dečju zaštitu najavila je:
– Biće tačno 153 učesnika.
Ova manifestacija je najslađa u prenosnom smilu, jer je reč o mališanima, ali i doslovno, s obzirom da je tradicionalno podržava „Štark“. Nekadašnja reprezentativka u atletici, Radojka Kurćubić, sada Ilić, otkrila je tajnu imena ovogodišnje manifestacije:
– Smoki je naš najpoznatiji proizvod od 1972. godine, a Smokić njegov naslednik odnedavno, napravljen bez ikakvih aditiva, sa osam žitarica. Nadam se da ćemo tim proizvodom pomoći deci da ih što više sa Dečjeg maratona jednog dana ode na Olimpijske igre.
Predstavnica UNICEF-a Bojana Jovićević istakla je da UNICEF tradicionalno učestvuje u ovom lepom i korisnom događaju pogotovu zbog toga što je uzrast dece od 5 i 6 godina posebno značajan za sprovođenje nekih od UNICEF-ovih programa.
Domaćin na konferenciji za medije bila je Nađa Radović – PR Beo Zoo vrta, koja je svim učesnicima Smoki Smokić Dečijeg maratona poželela sportski uspeh i obavestila prisutne da je Beo Zoo vrt spreman za ovaj izuzetno značajan i lep događaj.
STEFAN I MILOŠ UZ BUDUĆE OLIMPIJCE
Nikada Beogradski maraton nije imao više promotora, nego ove sezone – 76 (trenutno). Reč je o svim srpskim olimpijcima.
– Ja sam počeo u predškolskom uzrastu, uzori su mi bili starija braća – otkrio je Stefan Mitrović, osvajač vatepolo evropskog i svetskog zlata. – Svim budućim sportisima poručujem da pre svega uče školu, a da je prelepi sport odmah uz nju.
Miloš Kostadinović će, baš kao i Stefan, prvi put na Igre. Obećali su da će iskustva preneti kada se vrate. .
– Ja sam iz najgrubljeg sporta posle vaterpola, samo što se to kod njih ne vidi – našalio se Miloš i potom ozbiljno preporučio – Imamo varijantu malog rukometa za decu u kojoj nema grubosti, a nauče da se bave ovim prelepim sportom.

 

Povezana vest:  Lavileni povređen, ne brani titulu na SP u dvorani