asmir_kolasinac_atletika_kuglaSP U DOHI

Kolašinac 20,10, Nava 3:42.79, Mitić 7:57

 

Prvog dana 13.Svetskog prvenstva u dvorani  takmičili su svi srpski predstavnici. Prvi je na borilište izašao Asmir Kolašinac u disciplini bacanje kugle. Kolašinac je najbolji rezultat ostvario u trećoj seriji, ali nažalost 20,10m nije bilo dovoljno za plasman u finale.

-Ovo je bilo najjače takmičenje u bacanju kugle u poslednjih nekoliko godina. U Berlinu se u finale ulazilo sa 20.10m dok je ovde bila potrebna daljina preko 20,30m. Asmir je u prvoj seriji imao prestup, u drugoj bacio 20,03m dok je u trećoj ostvario najbolji rezultat 20,10m. Kolašinac je posle takmičenja bio vidno razočaran, iako je bacio slabije od svog rezultata smatram da je bio na nivou – izjavio je savezni selektor posle nastupa Asmira Kolašinca koji se takmičio u B kvalifikacionoj grupi.

Posle takmičenja Kolašinac je kratko prokomentarisao:

-Smatram da sam mogao mnogo  mnogo bolje. Dva puta mi je kugla iskliznula, a oba puta sam bacio preko 20 metara.

Povezana vest:  Marlen Oti sa 52 godine želi da trči na Olimpijadi u Londonu

U finale su se plasirali 9 najbojih bacača kugle:  Bartels (GER) 20.91m, Armstrong (CAN) 20.50m, Mikhnevich (BLR) 20.34m, Cantwell (USA) 20.72m, Martin (AUS) 20.61m, Storl (GER) 20.49m, Myerscough (GBR) 20.44m, Lyzhyn (BLR) 20.42m i Majevski (POL) 20.38M.

Iako finale u bacanju kugle tek sledi  Asmir Kolašinac završio je takmičenje na 13.Svetskom prvenstvu u dvorani na 11.mestu.

U 15:45 časova po lokalnom vremenu u trećoj kvalifikacionoj grupi na 1500m nastupio je naš drugi predstvanik Goran Nava, koji je ostvario vreme 3:42,79. Nava je trčao u najbržoj kvalifikacionoj grupi, i zauzeo 6.mesto u grupi što nije bilo dovoljno za finale. U finale na 1500 metara ulazilo se po principu prvo dvoje iz svake grupe plus tri atletičara sa najboljim vremenom.

Povezana vest:  Ivana Španović druga na mitingu u Londonu, uz povredu stopala

-Konkurencija je bila izuzetno jaka. Samo dva najbolja iz grupe su prolazila dalje. Nava je imao sreću da bude u trećoj grupi, i pokuša da na rezultat uđe u finale. Taktika je bila da on i italijanski trkač Kristijan Obrist krenu od početka silovito, i pokušaju zajedno na osnovu rezultata da prođu dalje. Tako su i uradili. Do hiljadu metara su se smenjivali, a onda je marokanac Iguider Abdalaati izašao na čelo trke i ubrzao još više. To Nava nije mogao da prati, ali bio je u trci za 4-5 mesto koje je vodilo u finale. U zadnjem krugu je „prošetao“ tako da je završio na 3:42 – komentarisao je Kuzmanović.

Tatjana Mitić u trci na 60metara startovala je u 18:25h u prvoj kvalifikacionoj grupi od ukupno pet, i nije uspela da se plasira u dalji krug takmičenja. Mitić je u Dohi istrčala 60 metara za 7:57 sekundi, u svojoj grupi zauzela peto mesto, i nažalost tim rezultatom završila takmičenje na 13.svetskom prvenstu u dvorani. U dalji krug takmičenja plasirale su se najbrže četiri atletičarke iz svake grupe.

Povezana vest:  U subotu 11.04.2015. - 22. SMOKI SMOKIĆ DEČJI MARATON U BEO ZOO VRTU

-Pre trke sam se osećala odlično. Ne znam šta mi se dogodilo. Vredim za mnogo više, i žao mi je što se nisam našla u polufinalu. Nastaviću još bolje da treniram i spremnija da dočekam Prvenstvo Evrope u Barseloni – izjavila je Tatjana posle trke.

-S obzirom da u Srbiji nemamo dvoranu, ne treba da budemo nezadovoljni nastupom naših atletičara. Ali statistički gledano, da su ostvarili najbolje ovogodišnje rezultate plasirali bi se u finale. Svima je ovo velika škola, i nadam se da će svi oni još spremnije dočekati Ekipno prvenstvo Evrope u Beogradu i Prvenstvo Evrope u Barseloni – opšti je utisak saveznog selektora Dragiše Kuzmanovića.