Olympic_rings

Đor Marijal kao apatrid na olimpijskim igrama
 
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je da Đor Marijal može da učestvuje na olimpijskim igrama kao apatrid, pod olimpijskom zastavom.
Marijal je rođen na teritoriji sadašnjeg Južnog Sudana, a živi u Sjedinjenim Američkim Državama, ali nema državljanstvo nijedne države.
Južni Sudan se prošle godine na referendumu odvojio od Sudana i primljen je u Ujedinjene nacije, ali još nije član MOK, zbog čega Marijala, koji će se takmičiti u maratonu, nema ko da zastupa.
-Presrećan sam, jer će se čuti da postoji Južni Sudan. Bez obzira pto neću moći da nosim zastavu svoje zemlje na otvaranju, svet će znati da je i ta država prisutna u Londonu. Moji snovi i snovi miliona ljudi su ostvareni -rekao je Marijal.
Marijal, 28, je u SAD stigao kao izbeglica sa osam godina i ima radnu dozvolu, ali ne i američko državljanstvo.
Zbog toga nije mogao da putuje u London kao član reprezentacije SAD, iako je ostvario olimpijsku normu, a za Južni Sudan ne može da nastupi jer MOK još nije priznao novu državu.
Nedavno je tražio da mu MOK uprkos svemu dozvoli da nastupi na Olimpijskim igrama kao apatrid i danas mu je to omogućeno.
Prethodno je odbio poziv Olimpijskog komiteta Sudana da pod njihovom zastavom ide u London, uz obrazloženje da je u borbama za secesiju Južnog Sudana poginilo 28 članova njegove porodice.
MOK dozvoljava da sportisti nastupe na Olimpijskim igrama pod olimpijskom zastavom, ukoliko iz političkih razloga ne mogu da predstavljaju svoju zemlju.
Takav je bio slučaj sa sportistima iz Srbije i Crne Gore na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, kao i sa sportistima iz Južnog Timora 2000. godine.

 

Povezana vest:  Ivana Španović: Konkurencija je počela da me se plaši