atletika

I atletičarke zalivskih zemalja na Olimpijadi u Londonu

Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu učestvovaće i 18 atletičarki iz zalivskih zemalja u kojima se ženski takmičarski sport po pravilu odvija u tajnosti ili jednostavno ne postoji, kao što je to slučaj u ultrakonzervativnoj Saudijskoj Arabiji.

Na učešću žena na olimpijskim igrama posebno insistira Mešunarodni olimpijski komitet (MOK) čiji su predstavnici vodili duge pregovare sa zvaničnicima Saudijske Arabije, Katara i Bruneia kako bi dozvolili svojim atletičarkama da otputuju u London i prvi put se takmiče na jednoj Olimpijadi.

Povezana vest:  Počeli radovi u Kombank areni za Evropsko atletsko prvenstvo

Kako prenosi AFP, Katar u britansku prestonicu šalje četiri, Brunei osam, Kuvajt tri, Ujedinjeni Arapski Emirati dve, a Oman jednu atletičarku.

Učešće žena iz ovog regiona na Olimpijadi je znak da je došlo do promene u konzervativnim društvima Zaliva koji počinju da podstiču ženski sport. U tome prednjači Katar koji neguje velike sportske ambicije.

-Srećni smo što će naše atletičarke učestvovati na Olimpijskim igrama – istakao je šeik Saud ben Abdel Rahman Al-Tani, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Katara.

Ženski sport u Kataru počinje da se afirmiše, objasnio je on, navodeći da su katarske atletičarke osvojile 32 medalje, od kojih osam zlatnih, na nedavnim Arapskim igrama.

Povezana vest:  Lavileni preskočio motkom 5,92 metara

Katar je izabran da bude domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, a podneo je i kandidaturu za organizovanje Olimpijade 2024.

Boje malog kraljevstva Bahreina braniće osam devojaka, mešu kojima i Marijam Džamal, dvostruka svetska šampionka na 1.500 metara koja se nada zlatnoj medalji u Londonu.

-Naše učešće na Olimpijadi će dati novi impuls ženskom sportu u Bahreinu i region – navode u Olimpijskom komitetu Bahreina.

Povezana vest:  Gebreselasije pobednik Bečkog polumaratona

U Saudijskoj Arabiji, najkonzervativnijoj od šest zalivskih monarhija, učešće atletičarki na Olimpijadi se najviše dovodi u pitanje jer verski zvaničnici negiraju ženama pravo na učešće u sportskim aktivnostima.

Saudijska Arabija je krajem juna saopštila da će prvi put ovog leta dozvoliti atletičarkama koje se budu kvalifikovale da učestvuju na Olimpijadi.

Dalma Ruždi Malhas, takmičarka u preponskom jahanju, bila je najavljena kao prva saudijska sportsistkinja na Olimpijadi, mešutim, ona nije uspela da se kvalifikuje za London.