KA_Sabac

Potpisan prvi Ugovor između ASS i atletskog kluba o sprovođenju projekta Dečija atletika
 
Danas je u Šapcu potpisan ugovor između Atletskog saveza Srbije i AK „Cer“ o sprovođenju projekta Dečija atletika. Na konferenciji za medije prisustvovali  su ispred ASS: Slobodan Branković, generalni sekretar i dr Dušan Perić, predsednik Stručnog saveta; ispred AK „Cer“: Milan Đupovac, predsednik kluba, kao i treneri i članovi Uprave kluba. Konferencija je održana u Skupštini grada, gde je domaćin bio Nemanja Pajić, zamenik gradonačelnika drugi predstavnici gradske kuće. AK „Cer“ je prvi od 10 gradova koji će ove godine potpisati ugovore sa ASS i kome će Savez donirati novčana sradstva i opremu koja je posebno dizajnirana i priklađena uzrastu za koji je namenjena.
„U Šapcu imate velikog partnera kada su u pitanju sportski projekti, pogotovu za decu i najmlađe. Grad Šabac će podržati ovaj projekat, a smatramo da će sprovođenje Dečije atletike u velikoj meri doprineti rajvoju svesti o sportu kod dece u osnovnim školama“, izjavio je zamenik gradonačelnika.
„ASS je izabrao grad Šabac koji je bio i biće grad atletike. Očekujemo od lokalnih vlasti ovde da u narednom periodu pokrenu inicijativu i naprave novu stazu na teritoriji grada. Ovaj projekat je Svetska atletska asocijacija (IAAF) namenila deci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, jer je detaljnom analizom stručnjaka utvrđeno da u tom uzrastu postoji najveći problem u fizičkoj kulturi. Interes ASS je da svi imamo zdravu decu što je jedan od ciljeva Dečije atletike koja će pored zdravlja doprineti da deca nauče osnove fizičkog vaspitanja, kao i da steknu naviku da se bave sportom. AK „Cer“ sada ima zadatak da okupi što više dece koja će, nadamo se, ostati u atletskom sportu. Za sve klubove koji su ušli u ovaj projekat ASS je obezbedio opremu u vrednosti od 250000rsd kao i 100000rsd klubu i time omogućila da Dečija atletika bude besplatna za svu decu. Lokalna samouprava bi trebala da podrži klubove i da svi zajedno učinimo ovaj projekat održivim, jer efekti će biti osetljivi tek nakon par godina uspešne realizacije. IAAF će sve vreme kontrolisati preko izveštaja ovaj projekat, a ASS će i naredne godine proširiti Dečiju atletiku na još 10 gradova po Srbiji“, rekao je Slobodan Branković.
„Kako bismo ozdravili naciju, moramo da oživimo sport. Ovaj projekat još nije prepoznat od strane države, ali jeste od IAAF-a, tako da je sporvođenjem ovog projekta ASS faktički „prepisao“ i implementirao nešto što je u svetu dobro i što daje značajne rezultate. Dečija atletika nema za cilj da oživi samo atletiku, nego razvojem atletike kao bazičnog sporta direktno se razvijaju i ostali sportovi, jer na ovaj način deca stiču znanje o sportu u celini. Nadamo se da ćemo za 4 godine svi osetiti efekat ovog projekta“, rekao je Dušan Perić.
Na kraju, generalni sekretar ASS je čestitao predstavnicima grada i kluba na potpisivanju Ugovora, uručio komplet opreme i poželeo da Dečija atletika zaživi u Šapcu.
Povezana vest:  Bolt cilja olimpijski het-trik u Riju