EP u krosu 2012 1
Sutra počinje Evropsko prvenstvo u krosu u Budimpešti
 
 
Danas su naši atletičari odradili trening na stazi na kojoj će se sutra održatati Prvenstvo Evorpe u krosu. Staza se nalazi pired Sent Andreje, u etno selu Škanzen. Nadmorska visina uslovila je da se zadrži sneg koji je pre dva dana padao u Budimpešti. Ambijent u kom će se održati kros je prelep. Kako staza vodi kroz selo,prepuno je štala, stoke, starih kuća, brvnara, malih crkvi.
Kroz jedan objekat se i prolazi slično kao što je na krosu Cinque Mullini u Italiji. Oni koji budu gledali kros preko malih ekrana biće oduševljeni, dok na drugoj strani ta idilična slika, lepog sela prekrivenog snegom nimalo neće prijati učesnicima krosu. Na današnjem treningu, je bilo minus sedam stepeni, ali jak vetar koji je duvao davao je sliku da je još hladnije. Najiskusniji takmičari na ovom krosu, Olivera Jevtić i Sonja Stolić izjavile su da na kros Prvenstvima Evrope učestvuju od 1995 godine ,ali da nikada nije bila ovako teška staza. Možemo reći i ekstremno teška. Velike su nizbrdice, još veće uzbrdice, prepreke , na nekoliko mesta su balvani, na kojima se uhvatio sloj debelog leda. I po prvi put trči se po snegu. „Kako je našim takmičarima tako je i svima. Trebaće maksimalan napor da se uloži i da zadnji atom snage.“ rekao je naš zamenik selektora Dragiša Kuzmanović i nastavio: „Svakako najveći favorit za visok plasman je Amela Terzić. U Albufeiri je bila 2, u Velenju prošle godine 3. Nedostaje joj najzlatnija titula. Konkurencija joj je izuzetno jaka. Tu je britanka Jesica Dzad, slovenka Mismas, kompletna ruska ekipa. Bice joj teško, ali siguran sam da će dati sve od sebe, jer joj je ovo poslednje takmičenje u juniorskoj konkurenciju. Takodje i Teodori Simović je poslednje juniorkso takmičenje. Trećoj predstavnici Ani Sekulić ovo je prvo veliko medjunarodno takmičenje. One trče 4000m. 
Juniore(6000m) predvodi Nemanja Kojić. Njegova disciplina je 800m . Svi ostali juniori u našoj ekipi : Cvijović,Panitć,;Mitrović, Gajić i Kutlešić i naredne godine su junori i oni su okosnica ekipe koja će nastupiti u Beogradu. Ne treba očekivati neki spektakularan plasma. Svaki plasman ispod 40 mesta za njih možemo reči da je dobar. Jasmin Ljajić i Muamer Hasanović nastupiće kod mladjih seniora(8000) Ovako teška staza odgovara Hasanoviću, dok Ljajić nema pozitivnih iskustava sa ovakvim stazama. Mirku Petroviću odgovara ovakva staza, njegov najbolji plasman je iz Dablina 2009 gde je zauzeo 21 mesto. To je ujedno i najbolji plasman srpskih seniora na EP u krosu. Ukoliko se plasira medju 30 takmičara možemo biti zadovoljni. I Stošiću odgovara ovakva staza jer je nastupio na nekoliko Prvenstava u planinskom trčanju. Bojović je veliki borac i siguno će dati sve od sebe. Najiskusnije su seniorke.Olivera Jevtić sa osvojenih 5 medalja, po jednim četvrtim i sedmim mestom je najbolja kros trkačica Evrope svih vremena. Veliki je borac i predvodi našu reprenzentaciju. Nadamo se plasmanu medju 10 najboljih trkačica. Raduje nas povratak Sonje Stolić. Sama je izjavila da nikad nije bila teža staza ,ali da će dati sve od sebe. Koliko je teška i zahtavna staza govori i činjenica da su Slovenci, Turci i još neke ekipe došle sa planinskim trkačima. Napomenuću da još uvek nisu došle sve ekipe jer zbog tehničkih problema juče i danas ne radi aerodrom u Budimpešti. Avioni sleću u Beč i Bratialavu, neki nisu ni poleteli. Tako da ne znamo da li će svi takmičari i stići do nedelje.“
 
Povezana vest:  Kenijac Čumba i Etiopljanka Dado pobednici maratona u Rimu