amela_medalja

Zilkić: OKS se ogrešio o Amelu Terzić

 

Atletski trener Rifat Zilkić rekao je danas da je Olimpijski komitet Srbije (OKS) pogazio svoje kriterijume prilikom izbora najboljeg mladog sportiste u državi i da je doneo odluku na štetu evropske šampionke i svetske vicešampionke Amele Terzić.

-Terzićeva je četiri godine kandidat za najboljeg mladog sportistu Srbije i uvek se njenom izboru ispreči lobiranje nekog od Saveza. Ranije su to bili Plivački i Odbojkaški savez Srbije, a sada je prevagnuo vaterpolo – rekao je Zilkić novinarima u Novom Pazaru.

Povezana vest:  Olimpijski komitet Rusije: Reforimisaćemo Atletski savez

On je istakao da izuzetno poštuje laureata Dušana Mandića i njegova dostignuća u vaterpolu, ali i da su juniorski rezultati Terzićeve neuporedivo kvalitetniji.

-Cenim Mandićevu bronzu iz Londona, ali njegovi ovogodišnji rezultati u juniorskom uzrastu ne mogu da se uporede sa Amelinim. OKS, valjda, bira najboljeg mladog sportistu Srbije, a ne najboljeg mladog sportistu Olimpijskih igara. Moj stav dele i čelni ljudi Atletskog saveza Srbije – kazao je Zilkić.

Ovaj atletski stručnjak je dodao i da je svojevremeno od generalnog sekterara OKS Đorđa Višackog dobio uveravanja da se kod izbora najboljih više vreduju dostignuća u pojedinačnim sportovima. „Taj kriterijum nije poštovan ni kod seniora, pa je OKS za najboljeg sportistu izabrao vaterpolistu Andriju Prlainovića, na štetu strelca Andrije Zlatića“, ocenio je Zilkić.

Povezana vest:  Kolašinac četvrti u Zagrebu

On je dodao da se OKS ogrešio o Terzićevu kao ranije o Natašu Janić. Zilkić je novinarima rekao da je 19-godišnja Novopazarka imala „ozbiljne ponude“ da nastupi za reprezentacije Turske, Nemačke i Bosne i Hercegovine, ali da ih je odbila i rešila da ostane u Srbiji.

-OKS u poslednje dve godine nije uložio nijedan dinar u njen sportski razvoj, već su januara 2011. prestali sa svakim vidom finansiranja – zaključio je Zilkić.

Povezana vest:  Pripreme za 26. BEOGRADSKI MARATON koji će se održati u nedelju 21. aprila u završnoj su fazi

Amela Terzić je u poslednje tri godine osvojila devet medalja na najvećim evropskim i svetskim takmičenjima. Ona je u 2012. Godini postala je evropska prvakinja u krosu za juniorke u Budimpešti, kao i svetska juniorska vicešampionka na 1.500 metara u Barseloni.