dudas kolasinac-comtrajed

Kolašinac i Dudaš: Tajna uspeha je u zajedništvu

Srpski atletičar Asmir Kolašinac, koji je pre nekoliko dana na dvoranskom prvenstvu Evrope u Geteborgu osvojio zlatnu medalju u bacanju kugle, najavio je danas da će mu sledeće odličje biti sa Svetskog šampionata i izrazio nadu da će na Olimpijskim igrama 2016. godine u Riju takođe moći da se bori za sam vrh.
-Ovo je istorijski trenutak za mene, Atletski savez Srbije i srpski sport. Ponosan sam jer sam ispunio ono što sam obećao – zlato na EP, a tvrdim vam da će i moje sledeće obećanje biti ispunjeno – osvajanje svetske medalje – rekao je Kolašinac na konferenciji za medije u prostorijama kompanije „Komtrejd“ na Novom Beogradu.
On je istakao da je zlato u Geteborgu „iskovano“ zahvaljujući zajedništvu cele reprezentacije.
-Zajedničkim i dugogodišnjim radom cele reprezentacije, sistematskim zalaganjem ASS, Minstastva sporta i Olimpijskog komiteta Srbije došli smo do zlata – rekao je Kolasinac.
Najsuspešniji srpski atletičar osvrnuo se i na dešavanja nakon takmičenja kada je visoko podigao zastavu Srbije, a oko struka imao vezanu zastavu Bošnjačkog nacionalnog veća.
-Odmah nakon takmičenja prišao sam treneru Tomaševiću koji mi je dao srpsku zastavu. Podigao sam je visoko, želeći da proslavim veliki uspeh. U tim trenucima nisam mnogo razmišljao, bio sam previše ushicen i tu radost hteo sam da podelim sa svima. Tada su mi prišli moji zemljaci koji žive u Švedskoj i opasali zastavu Bonjačkog naroda. Meni je čast i zadovoljstvo da „bacam“ za Srbiju, niko mene ne tera, to činim jer na taj način ispunjavam svoj san i zajedno sa drugovima iz reprezentacije pišem istoriju srpske atletike – istakao je on.
Kolašinac je objasnio i zašto na ceremoniji uručivanja medalje nije pevao himnu „Bože pravde“.
-Nijednom nisam rekao da neću da pevam himnu. Kod nas u atletici prosto nije običaj da se peva, himna se poštuje, sluša u stavu mirno i u njoj se uživa – konstatovao je evropski šampion.
Njegov trener Nikola Tomašević istakao je da mu je privilegija da radi sa atletičarem koji poseduje visoke sportske, ali i ljudske kvalitete.
Mihail Dudaš, osvajač bronzane medalje u sedmoboju, rekao je da se nada da će mu taj uspeh biti samo početak niza, koji će u budućnosti ostvariti.
-Asmirova izjava o načinu na koji smo osvojili medalje sve govori. Ključ naših uspeha leži u zajedničkom duhu i u međusobnom podržavanju – naglasio je Dudaš.
Predsednik ASS Veselin Jevrosimović rekao je da je uspeh u Geteborgu, odnosno osvajanje zlatne medalje Kolašinca i srebrne Mihaila Dudaša, dokaz da se srpska atletika vraća na stare staze.
-Vraćamo stari sjaj našoj atletici, a ovi mladi atletičari će tek da nižu medalje – poručio je Jevresimović.
Generalni sekretar ASS Slobodan Branković ocenio je da je u Geteborgu ostvaren neverovatan uspeh.
-Srbija je jedna od retkih nacija kojoj je pošlo za rukom da na tri poslednja velika takmičenja osvoji medalje. Bio sam ponosan kada je u Budimpešti prvenstvo Evrope u krosu počelo našom himnom nakon zlata Amele Terzić, a i sada u Geteborgu, kada je Kolašinac osvojio zlato – rekao je Branković.
On je podsetio da se uveliko gradi atletska dvorana koja će omogućiti srpskim atletičarima da se ravnopravno kvalitetno pripremaju sa kolegama iz ostalih zemalja.
-Nadam se da će se dvorana završiti u roku, kako bi naši atletičari imali uslove kao njihove kolege. Okrećemo se sezoni koja je pred nama, čiji je vrhunac prvenstvo Evrope u kros u Beogradu, gde očekujem i medalje naših atletičara. Nadam se da ćemo uspeti da dobijemo organizaciju prvenstva Evrope u dvorani 2017. godine – poručio je Branković.
Današnoj konferenciji za medije prisustvovao je i državni sekretar za sport Predrag Peruničići koji je čestitao osvajačima medaljima i istakao da su oni ponos ove države.

Povezana vest:  Pauel se žalio Sudu za sportsku arbitražu