atletika_nogeBungej: svetsku atletiku uništava odliv asova

 

Svetsku atletiku uništava odliv asova iz afričkih zemalja u bogate sredine kao što su Katar, Bahrein, SAD, Finska ili Francuska, izjavio je danas olimpijski šampion na 800 metara Kenijac Vilfred Bungej.

-Svetsku atletiku će ubiti odliv asova – precizirao je Bungej na seminaru u kenijskom gradu Nakuruu.

Povezana vest:  Makau pobednik maratona u Frankfurtu

Bungej je naveo da će na Olimpijskim igrama ili prvenstvima sveta „uskoro biti 12 Kenijaca u finalu na 3.000 stipl, 5.000 i 10.000 metara“.

-U dogledno vreme imaćemo kenijski šampionat, a ne finale Olimpijskih igara ili prvenstva sveta. Ko je zainteresovan za takvu globalnu atletiku? – zapitao se Bungej i pozvao na pronalaženje načina da se zaustavi „odliv“ afričkih atletičara.

Povezana vest:  Ivana Španović: Došao je i moj dan!

Mnogi kenijski trkači na srednjim i dugim prugama poslednjih godina su „trbuhom za kruhom“ napustili zemlju i otišli uglavnom u zemlje Zaliva.

Bungej je napomenuo da je, po njegovom mišljenju, svetska atletska organizacija napravila štetu prošlogodišnjom odlukom da se prvenstvo sveta u krosu umesto svake godine, održava svake druge.

-Mnogima se ne dopada činjenica da su Kenijci i Etiopljani dominantni u krosu. Jednostavno, ne vole da titule i novčane nagrade nosimo kući – u Afriku – rekao je Bungej.

Povezana vest:  Atletski klub Proleter iz Zrenjanina juče je obeležio 130 godina njihovog postojanja