Deciji maraton  2013 1

Smoki Smokić Dečiji maraton – 20. put

Luka Ivić pobednik prošlogodišnjeg „Smoki Smokić dečijeg maratona“, njegove tadašnje rivalke Emilija i Natalija, sada već atletičarke OAK Beograd i Vasilije Vračar, koji će učestvovati u promotivnoj trci dece sa invaliditetom – predstavili su se novinarima i učesnicima konferencije za medije povodom. 20. izdanja ove tradicionalne priredbe, koja će se održati u subotu 13. aprila.
Domaćin skupa bio je Vuk Bojović, direktor Beogradskog zoo vrta, koji je podsetio da je u ovih 20 godina u kvalifikacijama Dečijeg maratona učestvovalo 315 000 mališana, da su Dečiji maraton i Beogradski maraton priredbe koje su devedesetih godina uspevale da probiju informativni embargo i predstave Beograd i Srbiju u lepom svetlu i da se nada da će obe manifestacije trajati dugo, dugo.
Na 20. „Smoki Smokić dečijem maratonu“, učestvovaće 140 predškolaca uzrasta pet i šest godina, najbržih od 14.000 učesnika kvalifikacija u beogradskim dečijim vrtićima, kao i dvadesetak mališana sa invaliditetom.
Radojka Ilić, brend menadžer kompanije „Štark“, podsetila je da saradnja sa Beogradskim maratonom traje već dvadeset godina: „Ovom saradnjom želimo da ukažemo na važnost bavljenja sportom i zdravog načina života od detinjstva, da pomognemo u nastojanju da se prepoznaju talenti što je veoma važno, a učesnicima želim da lepo trče i budu najbrži“.
Dugogodišnji partner Beogradskog maratona u organizaciji ove priredbe je UNICEF.
„Naša, skoro 20-godišnja saradnja je promocija prava na igru, prava na ravnopravno učešće za svu decu. Ove godine otići ćemo korak dalje i na Dečiji maraton doći će i deca iz ‘Lipogradića’, vrtića bez granica iz Smedereva, kao i deca iz Centra za rani razvoj“ rekla je Vesna Đukić-Savić – predstavnik UNICEF-a
Za subotu „Mini muzička akademija“ priprema iznenađenja za takmičare, njihove vaspitače, roditelje i sve gledaoce: „I mi se kao i Beogradski maraton bavimo decom, posebno u dramskom i muzičkom segmentu, nastojeći da ona što kvalitetnije provode svoje slobodno vreme. I mi, kao i Dečiji maraton, postojimo 20 godina i tim povodom za druženje na Dečijem maratonu pripremamo poseban program“ najavio je Saša Mirosavljević, osnivač „Mini muzičke akademije“.
Kao i prošle godine, biće održana tradicionalna promotivna trka dece sa invaliditetom. „Na njihovu i našu veliku radost i ove godine dvadesetak mališana sa invaliditetom dobiće priliku da sa drugarima podele zadovoljstvo učešća na ovako lepoj priredbi. Oni ostalima neće moći da pariraju brzinom, ali očekujem da će ih nadmašiti osmesima“ rekao je Aleksandar Vujčić, generalni sekretar Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograd.
Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić zahvalio je svima koji podržavaju ovu uvertiru velikog maratona, a posebno Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, čijom zaslugom će ove subote u Beogradski zoo vrt doći 140 najbržih malih Beograđana: „Dečiji maraton je kao projekat – zbog uzrasta kojem je namenjen, ali i zbog ambijenta u kojem se održava prepoznala i Evropska atletika (EA) i taj koncept je preporučila i drugim organizatorima maratona i uličnih trka. Našim tragom krenuli su Budimpeštanski i NJujorški maraton, a mi ćemo se u budućnosti posvetiti razmišljanju o proširenju sadašnjeg koncepta ‘Smoki Smokić Dečijeg maratona’, zahvaljujući umnogome plodovima saradnje sa našim dugogodišnjim partnerom i naslovnim sponzorom – Štarkom i UNICEF-om. Nadamo se da će i deca iz cele Srbije u godinama pred nama imati priliku da učestvuju na Dečijem maratonu.

Povezana vest:  Dragana Tomašević bez finala