doping

IAAF demantuje da je prikrivala doping Švarcera

Međunarodna atletska federacija (IAAF) demantovala je danas navode „Njujork Tajmsa“ da je prikrivala pozitivne doping rezultate italijanskog hodača Aleksa Švarcera, koji je ranije suspendovan na tri po godine.
„Njujork Tajms“ je u utorak optužio čelnike IAAF da su imali „dokaze protiv Švarcera, ali nisu učinili ništa da ga spreče da se takmiči na Olimpijsim igrama u Londonu prošle godine“.
-IAAF je šokirana ovim optužbama i kategorički ih odbacuje – kaže se u saopštenju IAAF.
Njujork Tajms je objavio da se do dokaza o prikrivanju dopinga došlo posle istrage koju su vodili tužioci u Bolcanu, u Italiji.
Kako se navodi u tom izveštaju, „IAAF je bila upoznata sa abnormalnim nivoom nedozvoljenih supstance u organizmu Švarcera, koji je na Igrama u Pekingu 2008. osvojio zlato“.
Švarcer je pao na doping testu koji je sprovela Svetska antidoping agencija dok je trenirao na Igrama u Londonu.
Italijanska antidoping agencija suspendovala ga je na tri i po godine zbog toga što je bio pozitivan na eritropoetin (EPO) i isključen je iz italijanske reprezentacije pre nego što je bio u prilici da brani tItulu na 50 kilometara.
Američki list je naveo da je policija pretražila kuću doktora italijanske atletske reprezentacije Đuzepea Fisketa, kao i druga dva zvaničnika Italijanske ederacije u Rimu, i da su oni optuženi da su prikrivali dopingovanje Švarcera. Fisketo je odbacio ove optužbe.

Povezana vest:  Ivana Španović i dalje zaštitno lice Red Bulla