usein_bolt1DIJAMANTSKA LIGA

Bolt i Liu trče u Šangaju

 

Jamajčanski sprinter Jusein Bolt takmičiće se sledećeg meseca na mitingu Dijamantske lige Međunarodne atletske federacije (IAAF) u Šangaju.

Bolt, olimpijski šampion i svetski rekorder u trkama na 100 i 200 metara, kao i u štafeti 4×100, propustiće, ipak, prvo takmičenje Dijamantske lige u Dohi u Kataru.

Dijamantsku ligu čini 14 takmičenja, a u Šangaju će trčati i Kinez Lui Sjang, nekadašnji svetski i olimpijski šampion na 110 metara sa preponama.

Povezana vest:  EP HELSINKI 2012, Goran Nava u finalu EP

Lui je zbog povrede stopala propustio Olimpijske igre u Pekingu i razočarao milione navijača u Kini koji su se nadali da će njihov miljenik ponoviti uspeh iz Atine 2004. godine.

-Vrlo sam uzbuđen što će toliko vrhunskih atletičara doći u Kinu i moj rodni grad Šangaj – kazao je Liu u današnjem saopštenju.

Dijamantska liga počinje 14. maja u Dohi, a nastavlja se 23. maja u Šangaju.

Povezana vest:  Beograd: EP u atletici je veliko priznanje za grad

Bolt će se takmičiti i u Parizu 16. jula i 27. avgusta u Briselu kada će se Dijamantska liga i završiti.

Dijamantsa liga, koja je zamenila Zlatnu ligu sa šest mitinga, takmičarima u 32 discipline nudi ukupni nagradni fond od 6,63 miliona dolara (oko 4,9 miliona evra).

Svaka disciplina će tokom Lige biti zastupljena sa po sedam nadmetanja, a najboljim atletičarima u svakoj od njih na kraju sezone biće uručen dijamant od četiri karata.

Povezana vest:  Redklif: Pravila BOK-a su prestroga