ben johnsonBen Džonson se vraća na „mesto zločina“

Nekadašnji kanadski sprinter Ben Džonson koji je pre 25 godina, posle osvajanja zlata na Olimpijskim igrama u Seulu bio diskvalifikovan zbog dopinga, vratiće se 24. septembra „na mesto zločina“.
Ovoga puta, 51. godišnji Džonson ne dolazi u Seul da bi trčao, već da bi promovisao borbu protiv dopinga.
Džonson je septembra 1988. godine oborio u finalu trke na 100 metara svetski rekord rezultatom 9,79 sekundi, da bi mu tri dana kasnije bilo oduzeto zlato zbog pozitivnog nalaza na stanozolol, zabranjeni anabolicki steroid.
-Biću u Seulu na 25. godišnjicu mog najvećeg i istovremeno najgoreg trenutka u životu. Sada sam u misiji promena – rekao je Džonson.
On je naglasio da stavovi sportista prema dopingu moraju da se promene.
-Sport mora da se promeni, pre nego što bude suviše kasno – rekao je Džonson.
Atletika je u poslednje vreme bila uzdrmana serjom pozitivnih doping nalaza vrhunskih sprintera, kao što su Tajson Gej, Asafa Pauel i Veronika Kempbel Braun.
Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je proslog meseca da će počev od 2015. biti ponovo uvedene četvorogodišnje kazne za prekršioce antidoping pravila.
-Bio sam prevarant i samo sebe mogu da krivim zbog toga. Unosio sam u sebe hemikalije, ne znajući kakve sve posledice mogu da proisteknu iz toga. Uništio sam sebi karijeru, reputaciju i život – rekao je Džonson.

Povezana vest:  Amela i Mirko odbranili titule