new-york-marathon-entry-5th-avenueNeviđene mere bezbednosti pred maraton u Njujorku

Policija i druge vlasti Njujorka preduzeli su do sada neviđene bezbednosne mere pred današnji maratona, da bi trka protekla bez incidenata.
-Policijski ronioci obezbeđivaće mostove odozdo, a patrolni bodovilučke policije će pratiti trajekte koji će prevoziti maratonce do starta na ostrvu Steten. Helikopteri će nadzirati Njujork, a policajci će s psima-tragačima za eksploziv, biti raspoređeni duž martonske staze – rekao je komesar njujorške policije Rejmond Keli.
Keli je istakao da je policija oprezna, iako nema posebnih pretnji.
Velike mere bezbednosti policija je preduzela zbog terorističkog napada na Bostonskom maratonu aprila ove godine kada su od bombaškog napada kod linije cilja poginule tri osobe, a 260 je ranjeno.
Njujorška policija je postavila hiljade bezbednosnih kamera, a na raspolaganje su joj i privatne kamere za nadzor.
Trkači će biti pretreseni pre no što im bude dozvoljeno da dođu na start, a pretresu će biti podvrgnuti i svi koji ulaze u startnu I ciljnu zonu u Central parku, na Menhetnu.
Maratoncima, njihovim porodicama i ostalim pratiocima je da preko odeće nose prsluke i bluze, ili da nose torbe i kese. Organizatori će im dati providne torbe i flašice sa vodom.
Organizatori su saopštili da očekuju 45.000 trkača. Od maarona će biti prikupljeno do 14 miliona dolara i dato u humanitarne svrhe.

Povezana vest:  SP 2013, MOSKVA, Aman najbrži na 800 metara u Moskvi