lamin dijakDijak kritikovao WADA zbog Jamajke i Kenije
 
Predsednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamin Dijak kritikovao je danas Svetsku anti-doping agenciju (WADA) zbog, kako je rekao, „besmislene“ kampanje koju vodi protiv Jamajke i Kenije zbog njihovih doping procedura.
WADA je početkom meseca izvršila vanrednu proveru u Jamajci, pošto je bivša direktorka jamajčanske anti-doping komisije Rene En Širli rekla da atletičari pre Olimpijskih igara u Londonu prošle godine nisu testirani nekoliko meseci.
Vlada Kenije započela je istragu zbog navoda o rasprostranjenom korišćenju nedozvoljenih supstanci svojih atletičara.
-Sportisti iz tih zemalja su najčešće i najviše testirani sportisti na svetu. Sve ovo je besmisleno. WADA je išla na Jamajku i šta je pronašla? Ništa!- rekao je Dijak.
Jamajčanski sprinteri Jusein Bolt i Šeli En Frejzer Prajs sinoć su u Monaku proglašeni za najbolje svetske atletičare.
Bolt je peti put dobio tu nagradu. On je na Svetskom prvenstvu u Moskvi, u avgustu, osvojio zlatne medalje u trkama na 100 i 200 metara i u štafeti 4 x 100 metara, a u istim disciplinama trijumfovao je I na Svetskom prvenstvu 2009. godine, kao i na Olimpijskim igrama 2008. i 2012. godine.
Frejzer Prajs je prvi put proglašena za najbolju atletičarku sveta. Ona je u Moskvi odbranila zlato na 100 metara i osvojila zlato na 200 metara i u štafeti 4 x 100 metara.
Bolt je rekao da je izgubio potencijalnog sponzora zbog priče o dopingu u Jamajci. On nije rekao o kom sponzoru se radi, ali tvrdi da je kompanija odustala pošto bi reprezentaciji Jamajke moglo da bude zabranjeno da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.
-To je problem, pošto me je sponzor kontaktirao, a Agencija ih je savetovala da ne bi trebalo da sarađuju sa mnom. Mnogo stvari se događa vezano za doping i to bi trebalo ispraviti i razjasniti jer uzrokuje mnoge probleme za mene i za atletiku. Sve mora da se sredi jer me to košta mnogo novca, a ja nisam baš srećan zbog toga – rekao je Bolt.
Povezana vest:  Mihail Dudaš osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu