Salon Novi Sad

Salon automobila – Mesto na kom muškarci plaču od sreće

Međunarodni salon automobila ove godine biće održan od 20. do 29. marta na njemu će se predstaviti oko 400 izlagača iz 26 zemalja.
Sajam će otvoriti ministar privrede Željko Sertić, najavili su danas organizatori Salona automobila na konferenciji za medije.
Ovogodišnji sajam biće održan pod sloganom „Mesto na kom muškarci plaču od sreće“ a posetiocima će se predstaviti proizvođači, uvoznici, distributeri svih automobilskih brednova koji posluju na našem tržištu.
Posetiocima salona automobila i stručnoj javnosti u Srbiji biće premijerno predstavljeno oko 50 automobila, a očekuje se da će najveću pažnju izazvati modeli koji u Beograd dolaze sa nedavno završenog Ženevskog salona automobila.
Državni sekretar u Ministarstvu Privrede Miloš Petrović izjavio je da je u našoj zemlji u poslednjih desetak godina u automobilsku industriju uloženo oko 1,97 milijardi evra i to u 58 projekata.
Prema njegovim rečima najveća ulaganja su bila u Kragujevcu, Nišu i Pirotu, najveći ulagači su bili Italija, Francuska, Nemačka, Južna Koreja, a u okviru tih investicija upošljeno je oko 31.000 ljudi
On je rekao da je Vlada Srbije dala subvencije za 35 projekata u automobilskoj industriji ukupne vrednosti 114 miliona evra, na osnovu čega je otvoreno 16.000 novih radnih mesta.
Subvencije za nemačke firme iznosila su 47 miliona evra, za kompanije iz Južne Koreje 26 miliona evra a iz SAD 12 miliona evra, naveo je Petrović.
On je ukazao da u Srbiji oko 20 kompanija u oblasti auto industrije zastupa 35 automobilskih brendova, što je loše za našu zemlju, jer od tog broja samo pet kompanija je sa domaćim kapitalom.
Prema podacima APR-a u Srbiji trenutno posluje 271 firmi u oblasti auto industrije a u njima radi 30.214 zaposlenih, rekao je Petrović uakzavši da je cilj da se auto industrija u našoj zemlji i dalje razvija i da pored Fijata dobijemo još jedan ili dva brenda koji bi se sklapali u Srbiji.
Predstavnik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović ukazao je da je u Srbiji prošle godine prodato 19.600 automobila što je najlošiji rezultat od 2008. godine.
On je rekao da su uvoznici u teškoj situaciji i da bi trebalo preduzeti mere da se stanje poboljša.
Istovremeno sa Salonom automobila, na Beogradskom sajmu biće održan i Međunarodni sajam motocikala, a posetici će moći da prisustvuju premijer velikog broja novih modela dvotočkaša.
I ove godine pripremljene su nagrade za posetioce, a glavno zanimanje publike biće usmereno na nagradne igre i takmičenja gde će glavne nagrade za najsrećine i najuspešnije biti – dva automobila.
Radno vreme Salona automobila je od 10.00 do 20.00 sati, cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, grupne ulaznice 200 dinara, ulaznice za grupe đaka i studenata koštaće 150 dinara, a cena parkinga po satu je 100 dinara.
U četvrtak 26. marta biće održan „Femili dej“ i tog dana karta za roditelje sa decom do 16 godina iznosiće 500 dinara.

Povezana vest:  Opel slavi 150. rođendan