smart_2Smart Fortwo na Beogradskoj nedelji dizajna

 

Peti Belgrade Design Week (31. maj – 5. jun) održava se pod nazivom SMART2. Na ovogodišnjem BDW „smart fortwo“ vozilo koje na najpametniji način rešava problem parkiranja u gradu, biće predstavljeno najširoj publici.

Smart fortwo je u očima dizajnera okarakterisan kao „uspešan“ dizajn jer poseduje karakter, izdvaja se iz mase i iznad svega je originalan. Zbog toga nije ni čudno što je smart uvršten u kolekciju Muzeja moderne umetnosti u NewYorku (MOMA), kao dizajn koji čuva duh vremena 90-tih.

Smart fortwo objedinjuje sve ono što se smatra dobrim dizajnom. Izgleda praktično, napredno i iskreno. Poseduje snažnan emotivni pečat koji pleni na prijatan i pozitivan način.

Povezana vest:  Sportska i elegantna limuzina sa četvoro vrata dopunjava postavku Opel Astra modela

Stvaranje koncepta predstavljalo je poseban izazov za dizajnere od samog starta. Cilj je bio ne samo izaći sa nečim potpuno novim i naprednim, što bi isticalo lični stav, već nešto što će odraziti ideju u konkretnoj formi. smart fortwo treba da probudi pozitivnu znatiželju uz uzbudljivi doživljaj samog proizvoda. Cilj je dopreti do ljudi na pozitivan način, formom koja predstavlja kratko i ujedno nesvakidašnje udobno vozilo sa dva sedišta, koje u isto vreme predstavlja ozbiljno vozilo sa vrhunskim performansama.

Povezana vest:  Sportski automobil budućnosti: Svetska premijera Opel GT Concepta

Smart je van svake klase. Pored funkcionalnosti i praktničnosti, ovaj koncept pokazuje pozitivni stav prema životu i karakteriše vlasnike smart vozila kao: dobro informisanu osobu sa modernim načinom razmišljanja i osećajem odgovornosti. smart fortwo predstavlja formu idealne urbane mobilnosti današnjice. On je deklaracija nezavisnosti automobilizma, jer pruža efekat da je to vozilo koje poseduje sve što je čoveku neophodno u gradu.

Beogradska nedelja dizajna jedina je konferencija na svetu koja na ovaj način okuplja najveće kreativce i svetske mislioce današnjice, zbog čega je ove godine i od britanskog dnevnika Financial Times dobila priznanje za najbolju svetsku kreativnu konferenciju.

Povezana vest:  Jedinstvenom formulom OMV MaxxMotion goriva do čistog i efikasnog motora

Neki od predavača ovogodišnje konferencije BDW-a, koji svojom vizijom, talentom i idejama menjaju i oblikuju svet, su: Bjarke Ingels, danski arhitekta koji je projektovao paviljon za Dansku na Expo 2010; Marti Guixe, poznati španski dizajner i arhitekta; Ola Rune iz švedskog dizajn tudija CKR; iz Nemačke dolaze Werner Aisslinger, Wilkhahn, Weiss-Heiten i Stylepark, i pored njih još dvadesetak predavača iz Italije, Turske, Izraela, Holandije i Austrije.