Nove perjanice Opelove game, Insignia Grand Sport i Insignia Sports Tourer, tek što su proslavile svetsku premijeru u Ženevi, a sada se tandem iz snova pretvara u trijumfalni trio. Baš kao što je slučaj sa prethodnom generacijom, Insignia će biti dostupna kao avanturista sa pogonom na sve točkove i terenskim atributima. Njeno ime: nova Opel Insignia Country Tourer. Dostupna za porudžbine od juna, proslaviće premijeru na Salonu automobila u Frankfurtu (IAA, od 14. do 24 septembra), nakon čega će se ubrzo naći u prodajnim salonima.  Ovaj univerzalac je idealan izbor za ljubitelje zimskih sportova i prirode, ali i za sve one koji znaju da cene individualnost.

Nova Opel Insignia Country Tourer impresionira istim onim vrlinama koje krase Grand Sport i Sports Tourer – prostrana je i značajno manje mase u odnosu na odlazeću verziju, zahvaljujući potpuno novoj arhitekturi. Takođe, dolazi sa širokim rasponom inovativnih tehnologija, baš kao što i dolikuje istinskoj perjanici. Pored toga, ona skreće pažnju svojim grubim šarmom: zaštitni crni paneli se nalaze sa svake strane vozila, a srebrna prednja i zadnja zaštitna oplata novajliji donosi grubu „off-road“ pojavu. Kupci koji preferiraju još viši stepen individualnosti, zahvaljujući Opel Exclusive konceptu, mogu da skroje vozilo po svom sopstvenom ukusu, na primer u samo njihovoj boji

Spremna za avanturu: Vodeće tehnologije kada je o pogonu i šasiji reč

Obiman pogonski portfolio – uključujući potpuno novi, vodeći u gami, dizel motor – obezbeđuje visoke performanse za Opel Insigniju Country Tourer. Dodatno, novajlija će takođe biti dostupan sa novim osmostepenim automatskim menjačem i revolucionarnom tehnologijom pogona na sva četiri točka. Dvadeset milimetara dodatnog rastojanja od tla sa inovativnim pogonom na sve točkove sa vektorisanjem obrtnog momenta i novim zadnjim ogibljenjem sa pet veznih spona, udovoljava želji da se napusti asfaltni put i daruje Insigniji Country Tourer najispoliraniji sistem u klasi. Umesto tradicionalnog zadnjeg diferencijala, koji isporučuje jednaku količinu obrtnog momenta na zadnje točkove, Opel Insigniju Country Tourer krase dve, električnim putem konrolisane spojnice sa više lamela, koje obezbeđuju individualniju i precizniju transmisiju snage na svaki točak ponaosob – bez obzira na uslove na putu ili vremenske prilike. Da bi se neutralisala tendencija ka podupravljanju u oštrim krivinama pri visokim brzinama, ovaj sistem, u zavisnosti od pritiska na papučicu gasa i pokreta na volanu, šalje više obrtnog momenta na zadnji spoljni točak. Ovo se dešava bez bilo kakve intervencije vozača i u deliću sekunde. Sistem na taj način stabilizuje vozilo. Pored toga, Insignia savladava krivine preciznije, uzvraćajući spontanije na poteze vozača. Sve to rezultira neutralnijim ponašanjem vozila, što automobil čini stabilnijim i upravljivijim, bez obzira na situaciju.

Povezana vest:  Bez pobednika u duelu Arsenala i Mančester sitija

Dodatno unapređena FlexRide šasija osigurava osnovu za optimalno ponašanje automobila u vožnji, u zavisnosti od uslova. Ona prilagođava amortizere, sistem upravljanja, odziv na papučici gasa i tačke promene stepena prenosa (na automatskim menjačima) nezavisno ili bazirano na režimima „Standard“, „Sport“ ili „Tour“, koje bira sam vozač. Novi centralni „Drive Mode Control“ (kontrola režima vožnje) softver predstavlja srce i dušu adaptivne šasije. On u kontinuitetu analizira informacije koje obezbeđuju senzori i podešavanja, te prepoznaje indidualan stil vožnje.

„Country Tourer predstavlja savršen izbor za sve one koji žele da iskombinuju ultramodernu konektivnost i sisteme asistencije sa prostranošću nove Insignije, individualnim stajlingom i terenskim kvalitetima. Ovaj avanturistički nastrojen karavan je idealan automobil za sve sportiste među ljubiteljima Insignije, koji u isto vreme vole grublji izgled“, rekao je Peter Kristijan Kispert (Peter Christian Küspert), potpredsednik Opelove prodaje i postprodaje.

Robusna spoljašnjost, prostran enterijer: Insignia za ljubitelje prirode

Nova Insignia Sports Tourer je već u dobroj formi; ona filozofiju Opelovog dizajna podiže na viši nivo svojim sportskim ali u isto vreme elegantnim stajlingom i linijama koje oduzimaju dah. Potpuno nova, olakšana arhitektura, jedan je od glavnih razloga koji stoje iza živahnih i agilnih performansi. Country Tourer poseduje sve ove kvalitete, pa i više od toga. Njegov grublji, poseban šarm, čini ga vrhunskom verzijom Insignijine modelne linije. Od samog početka razvojnog procesa, dizajneri i inženjeri su radili na trećoj, posebnoj varijanti Insignije.

Anfas novog Country Tourera izgleda svrsishodnije nego što je to slučaj sa srodnim Sports Tourerom. Naglašena, pejzažna maska hladnjaka i tanka kućišta prednjih svetala donose široku horizontalnu impresiju, dok u srebrno obojena zaštitna oplata doprinosi vizuelnom snižavanju automobila, što podvlači njegov snažan stav. Oblikovani u skladu sa formom vozila, zaštitni crni paneli u donjem delu anfasa, na lukovima točkova i donjem pojasu bokova, takođe naglašavaju grubu pojavu. Kao što je slučaj sa prednjim delom, tako i pozadina odiše avanturističkim atributima. Tu je takođe u srebrno obojena zaštitna oplata, kao i dvostruki završeci izduvnih cevi, što dodatno pojačava utisak širine i moćnog stava.

Povezana vest:  Citroen slavi na sajmu - zaslužene nagrade i priznanja

„Mi smo nastojali da našu novu Insigniju Country Tourer učinimo robusnom po svim pitanjima, u isto vreme demonstrirajući za Opel tipičnu, filozofiju elegantnog dizajna koja podrazumeva spajanje vajarske umetnosti i nemačke preciznosti“, rekao je Mark Adams, potpredsednik Opelovog dizajna. „Ona poseduje stav istinske perjanice, kombinujući atletsku pojavu naglašenu kroz grube „off-road“ detalje.“

Oni koji su u potrazi za istinski jedinstvenom Insignijom, uskoro će na raspolaganju imati bezgraničan broj opcija, jer će Opel lansirati Opel Exclusive koncept zajedno sa Insignijom Country Tourer. Pored redovnih boja, kupci će moći da biraju između 15 dodatnih finiša, dostupnih isključivo za Exclusive klijente. Međutim, to nipošto nije sve. Stručnjaci iz Opel Exclusivea mogu da reprodukuju svaku boju koju klijent poželi, ukoliko im se dostavi uzorak ili slika. Pored toga, Exclusive klijenti mogu da personalizuju svoja vozila još više, zahvaljujući dodatnim opcijama koje se tiču točkova i kože unutar kabinskog prostora.

U skladu sa karakterom grubog univerzalca, nova Insignia Country Tourer je iznad svega ekstremno praktična. Da bi se utovar učinio što lakšim, zadnja vrata mogu da se otvore bez bilo kakvog dodirivanja automobila. U kombinaciji sa „otvaranjem i startovanjem bez ključa“ (Keyless Open & Start), jednostavan pokret stopalom ispod zadnjeg odbojnika je dovoljan da se zadnja vrata otvore (silueta vozila projektovana na tlo pokazuje korektnu poziciju). Dodatni pokret stopala ispod odbojnika će zatvoriti vrata. U cilju povećanja zapremine prtljažnika na 1.665 litara, 130 litara više od odlazećeg modela, nova Insignia Country Tourer dolazi sa opcionom zadnjom klupom deljivom u odnosu 40/20/40, što osigurava još fleksibilniju konfiguraciju prtljažnog prostora. Nasloni zadnje klupe mogu da se polože jednostavnim pritskom na dugme, lociranim u prtljažnom odeljku. Standardne krovne šine ne samo što naglašavaju avanturistički izgled, već povećavaju spektar funkcionalnosti nove Insignije Country Tourer, omogućavajući da ovaj grubi karavan nosi prtljag i na krovu, i to do 100 kilograma težine.

Povezana vest:  Novi Opel Movano: ni jedan posao nije prevelik!

S druge strane, međuosovinsko rastojanje je povećano za 92 milimetra, što obezbeđuje značajno prostraniji enterijer, na čemu posebno profitiraju putnici na zadnjoj klupi. „Wellness“ atmosfera je dodatno naglašena kokpitom orijentisanim ka vozaču, AGR (Aktion Gesunder Rücken) sertifikovanim, premijum, ergonomskim prednjim sedištima, kao i grejanjem spoljnih zadnjih sedišta. Grejanje vetrobrana i obruča volana garantuje dobru vidljivost i tople ruke tokom hladnih dana.

Izvanredna tehnologija unutar kabine: Bezbednost, komfor, vrhunska konektivnost

Baš kao Grand Sport i Sports Tourer, i Insignia Country Tourer dolazi sa brojnim ultramoderrnim tehnologijama i sistemima asistencije, koji donose novu dimenziju kada je o komforu i bezbednosti reč. Jedna od glavnih atrakcija u svakom smislu reči je druga generacija Opelovog inovativnog i nagrađivanog, adaptivnog IntelliLux LED® sistema matričnih svetala. Opelovi matrični farovi sada poseduju 16 LED segmenata, integrisanih u veoma tanka kućišta, a dolaze sa inovativnom funkcijom aktivnog osvetljavanja krivine i posebnim LED reflektorom, koji osigurava svetlosni snop do 400 metara dužine. U dodatne komponente se takođe ubrajaju „head up“ displej, kamera koja pokriva 360° oko vozila, adaptivni tempomat (ACC) sa automatskim kočenjem u slučaju nužde, asistencija za održavanje vozne trake (Lane Keep Assist) sa automatskom korekcijom na volanu i upozorenje o unakrsnom saobraćaju iza vozila (Rear Cross Traffic Alert).

Najnoviji Apple CarPlay i Android Auto, kompatibilni sa IntelliLink sistemima, obezbeđuju izvanrednu zabavu i digitalnu povezanost. Pametni mobilni telefon može da se puni bez kabla, dok se neprimetno integriše u info-zabavni sistem automobila. Revolucionarni sistem personalne konektivnosti i servisni asistent Opel OnStar, takođe je prisutan. Dolazi sa proširenim uslužnim portfoliom, koji se pruža u rasponu od automatskog javljanja u slučaju sudara do asistencije u slučaju krađe vozila. Dva noviteta u portfoliju OnStara su servisi vezani za rezervaciju hotelske sobe¹ i pronalaženje parking mesta². Obe usluge se oslanjaju na OnStar savetnike koji za klijenta mogu da rezervišu hotelsku sobu i/ili potraže odgovarajući parking.

 

¹Via booking.com. neophodna e-mail adresa i kreditna kartica

²Via Parkopedia