nissan_leaf_preijem_portugalijePortugalski premijer je napunio Nissanovo električno vozili Leaf na prvoj stanici u Portugaliji

 

Nissan LEAF je prvo električno vozilo na prvoj portugalskoj stanici za punjenje koja jenedavno otvorena. Kao deo otvaranja, portugalski premijer José Sócrates je vozio nekoliko kilometara ovaj potpuno električni i kompaktni porodični automobil do stanice za punjenje smeštene blizu Parka Nacija u Lisabonu.

 

Lisabonska stanica za punjenje je prva od 1300 redovnih stanica koje će MOBI.E – portugalski kolegijum za stanice za punjenje – izgraditi u 25 gradova širom zemlje do leta 2011. Mreža za punjenje je deo ugovora koji su u decembru 2008. potpisali Alijansa Renault-Nissan i portugalska vlada u svrhu utvrđivanja osnovnih uslova za implementaciju programa mobilnosti s nultom emisijom štetnih gasova u Portugalu.

Povezana vest:  Nova strategija komuniciranja Opelovog brenda

 

Nissan LEAF kreće u prodaju u decembru u Japanu, Americi i na odabranim tržištima u Europi, uključujući Portugal. Do 2012. će se taj automobil prodavati širom sveta. Cena Nissan LEAF-a u Portugalu će iznositi 29.955,00 EUR nakon 5.000,00 EUR dotiranih od strane države radi podsticaja kupovine ekoloških vozila. Kupci električnih vozila u Portugalu će, uz ostale olakšice, biti oslobođeni plaćanja godišnje naknade za putarine.

Povezana vest:  Ivana najbrža na finalnoj trci Opel VIP Challenge by G-Energy

 

Nissan LEAF nudi jednake performanse i praktičnost poput standardnog hatchback vozila s pet mesta, ali bez izduvnih gasova. Njegova autonomija iznosi 160 km (u gradskoj vožnji), a to je po Nissanovim očekivanjima dovoljno da odgovori na potrebe mnogobrojnih vozača. Prema Nissanovom istraživanju, 80% ljudi na svetu prosečno pređe manje od 100 km dnevno.

Povezana vest:  Corvette i astronauti – veza koja traje već 50 godina