ChargedandReadyU Beograd stigao sportski elektroautomobil „Tesla roudster“
Prvi automobil na električnu pogon „Tesla roudster“ (Tesla roadster) stigao je danas u Beograd, u okviru promotivne turneje koja je počela 16. septembra u nemačkom gradu Esenu, a završiće se 28. septembra u Istanbulu. Specijalne baterije malog električnog sportskog automobila biće potpuno napunjene u toku osam sati na posebnim uredjajima, koje je ispred Skupštine grada postavila Elektrodistribucija Beograd (EDB). Ti uredjaji su dobijeni od inicijatora ove atraktivne turneje – nemačke kompanije RWE i u nedelju će vozilo nastaviti put prema Nišu i Skoplju.
Jedan od vozača automobila, mladić Aleksander Vinends, je rekao Tanjugu da to sportsko vozilo može da razviju maksimalnu brzinu od 210 kilometara na sat i da ima  255 konjskih snaga. Vinends je rekao da će put do Istanbula proći, u brzom sportskom automobilu, zajedno sa svojom koleginicom Juale Mercan.
On je kazao da novi automobil „Tesla roudster“ košta 135.000 evra i da može svako da ga kupi ko ima dovoljno novca.
home_hero_turbines„Tesla roudster“ je jedini automobil na svetu koji ima vrhunske performanse bez emisije izduvnih gasova – ne koristi benzin, puni se na specijalnim električnim uredjajima, a ubrzanje do 100 kilometara na sat postiže za svega četiri sekunde i može da predje 380 kilometara bez dodatnog punjenja. Proizvodjač ovog automobila je kompanija „Tesla motors“ iz Los Andjelesa. Ta firma je dobila značajnu pomoć američke vlade za razvoj i proizvodnju „čistog“ ekološkog automobila.
Direktor Direkcije EDB – a za planiranje i investicije Nebojša Radovanović je izjavio novinarima da je uredjaj za napajanje baterija elektroautomobila samo privremeno postavljen ispred Starod dvora i najavio da će EDB vrlo brzo postaviti sličan aparat u blizini „Plavog mosta“ u ulici Milana Toplice bb, gde se nalaze pogoni tog preduzeća. On je kazao da će EDB uskoro dobiti od RWE četiri automobila na električni pogon na poklon.
Kada bude došlo do ekspanzije u upotrebi takvih automobila, prema njegovim rečima, uredjaji za napajanje – na mreži sa naponom od 220 volti biće postavljeni svuda po gradu i EDB zbog toga neće imati nikakvih problema u svojoj distributivnoj mreži.
EPS je uspeo da sa kompanijom RWE dogovori da se uredjaji za punjenje postave u Beogradu i Nišu, sa idejom da dva srpska grada budu medju stanicama na turneji automobila koji nosi ime našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle.
U periodu od 16. do 28.  septembra, „Tesla roudster“ treba da predje oko 4.000 kilometara, a njegove stanice su i Frankfurt na Majni, Štutgart, Augzburg i Minhen u Nemačkoj, Salcburg i Klagenfurt u Austriji, Balaton i Budimpešta u Madjarskoj, Ljubljana u Sloveniji, Rijeka i Zagreb u Hrvatskoj, Skoplje u Makedoniji, Sofija i Plovdiv u Bugarskoj i Edirne u Turskoj.
Organizator turneje i vlasnik elektromobila, nemačka energetska kompanija RWE, bavi se proizvodnjom, distribucijom, prodajom i snabdevanjem  električnom  energijom i plinom. U Nemačkoj i drugim EU zemaljama RWE je instalirao više od hiljadu punionica.
Povezana vest:  Otvoren Chery prodajni salon u Čačku